Szeged és környéke

2010.08.22. 23:09

Három kérdés: Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Habsburg Györgyöt, Magyarország utolsó királyának unokáját, a Magyar Vöröskereszt elnökét faggattuk.

Kiss Gábor Gergő

– Milyen kihívások érik a 129 éves Magyar Vöröskeresztet a XXI. század elején?
– Sajnos minden évben történik a világon katasztrófa, ahol a Vöröskereszt segíteni tud. A szociális szférában is komoly kihívásra kell felkészülnünk, hiszen a jövőben sokkal több idős ember lesz Magyarországon. Szerencsére 187 országban működik a nemzetközi szervezet, így az ott már bevezetett és jól működő programokat könnyebben tudjuk majd átvenni.

– Mennyire könnyű Magyarországot népszerűsíteni a nemzetközi konferenciákon?
– A magyarokról különböző újságokban festett negatív kép szerencsére mind hamis. A külföldiek nem felejtették el, hogy mi történt ebben a kis országban 1956-ban és 1989-ben. Sok nemzetközi konferencián veszek részt, ahol azt tapasztalom, hogy meglehetősen népszerű nemzet vagyunk.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke  Fotó:DM/DV

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke
Fotó:DM/DV

– Az MDF listáján indult a tavaszi országgyűlési választásokon, ám a párt nem jutott be a parlamentbe. Vállalna ismét valamilyen politikai szerepet a jövőben?
– Párton kívüli független személyként indultam az MDF listáján, és a jövőben sem szeretnék egyik párt tagjaként sem szerepet vállalni a közéletben. Ha viszont látok egy bármelyik oldalról érkező és támogatásra érdemes ötletet, amit segíteni tudnék, akkor szívesen mellé állok majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!