Szeged és környéke

2010.08.12. 20:21

Szombaton elindul a 8-as troli

Szeged - Átadják holnap a szegedi 8-as troli meghosszabbított vonalát. 8 percenként követi egymást rajta 8 trolibusz. Járt korábban is 8-as trolibusz, de csak a Vidra utcáig; először négy éve bővítették ki a vonalát a Dugonics térig.

Dombai Tünde

Holnap délután 5 órakor, a Szent István téri ünnepélyes átadás után troli váltja fel Szegeden az eddigi autóbuszokat a 8-as vonalán. A Tisza-parti klinikák és iskolák felé öt új megállóval lesz hosszabb az útja: az eddigi Dugonics téri végállomás után hurkot ír le a Honvéd tér, az Aradi vértanúk tere, a Klinikák végállomás, az SZTK-rendelő és a Petőfi Sándor sugárút nevű megállók érintésével. A 8-as trolival vasárnap estig mindenki ingyen utazhat. A járatot a Szegedi Közlekedési Kft. 8 járműve szolgálja ki; 4 csuklós és 4 szóló kocsi követi egymást 8 percenként.

Tanítási napokon 6 percenként jár majd a 8-as troli. A Honvéd téri új megállónál a 74-es, a 74A, a 83-as és a 83A busz jelenti a csatlakozást.
Változik átmenetileg a 8-as trolivonal másik végállomása is. Mivel szerelik az új, rókusi 2-es villamos felsővezetékeit, a 8-as – a Körtöltés utca helyett – ideiglenesen a Makkosház végállomásig viszi az utasokat.

Módosul az 5-ös forgalmi rendje is; holnap üzemkezdettől a járat a Körtöltés utcai végállomásról indul, és a belváros irányában érinti a megszokott Vértói úti végállomását. További megállói változatlanok.

A 8-as trolivonal meghosszabbítása a tömegközlekedési nagyprojekt 3 milliárd forintos áramellátási csomagjába tartozik, az új 10-es trolivonal kiépítésével és az áramellátó hálózat korszerűsítésével együtt.

Trolitörténet

A szegedi troliközlekedés 31 éve született, az országban – Budapest után – másodikként. Elsőként az 5-ös indult el 1979-ben – útvonala ma 5,4 kilométer hosszú. A 8-as 1983 óta közlekedik: először a Vidra utcáig járt, majd 2006-ban hosszabbították meg először az útvonalát, de a Dugonics térig csak autóbuszok ingáztak. A mostani, második bővítéssel együtt 5,4 kilométer a 8-as vonal hossza. A 9-es is 1983-ban épült ki, most ez a leghosszabb vonal, 7,6 kilométeres. A jelenlegi 7-es trolivonal 2004-ben készült el 4,1 kilométeren. Egy-egy évben a szegedi trolik összesen 1,5 millió kilométert tettek meg eddig, a trolipótlók 400 ezret. Az új járattal együtt jelenleg 4 vonalon összesen 42 járműből álló flotta viszi az utasokat. A nagyprojektben a 8-as meghosszabbításával és az új 10-es troli kiépítésével összesen 6 kilométerrel gyarapszik a szegedi trolihálózat. A járműállomány is bővül; 10 új alacsony padlós csuklós és klímás trolit vásárol a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!