Szeged és környéke

2010.09.07. 22:12

Nincs kormánydöntés a Mórakertről

Szeged - Nem született kormánydöntés arról, hogyan segítik a bajba került Mórakertet – mondta kedden Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, aki egy szakmai napon tartott előadást Szegeden.

Munkatársunktól

– A Mórakert szimbóluma a tész-mozgalomnak, ezért a kormány kiemelten kezeli a bajba került szövetkezet problémáját – mondta tegnap Szegeden Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Gabonakutató Nonprofit Kft. központjában. – Ha a termelők kiábrándulnak a tész-mozgalomból, hiába mondjuk, hogy az összefogás irányába kell haladni, és így csökkenteni a multikkal szembeni kiszolgáltatottságot – tette hozzá.

Még nem született meg a kormánydöntés a Mórakert ügyében – konkrétumokról az országos kukorica, szója és takarmánycirok szakmai napra és fajtabemutatóra érkezett államtitkár sem tudott beszámolni. Szerinte a lehetséges megoldások között első helyen a termelők – és a többi hitelező – kifizetése szerepel. Források bevonására lesz szükség, miközben figyelni kell, hogy az eljárás ne ütközzön uniós jogszabályokba, nehogy visszafizettessenek egy korábban felvett támogatást – fogalmazott.

Határszemle

Az aratásról Czerván György elmondta: régen fordult elő, hogy 1 millió hektárnál kisebb területről takarítottak be őszi búzát az országban. Nehéz, elhúzódó aratással 3,7 tonna volt az átlagtermés a várt 4,5 tonna helyett. Gabonából mintegy 3 és fél millió tonnát takarítottak be, amelynek 60 százaléka étkezési: ez bőven fedezi az ország 1,2–1,3 tonnás kenyérgabona-szükségletét. A kukoricából és a napraforgóból jó termést várható.

Czerván György előadásában kifejtette: a természet is megnehezítette az agrárium életét idén. Több mint 400 ezer hektár állt víz alatt. Mintegy 200 milliárd forintos kár érte az országot, ebből 150 milliárd a mezőgazdaság vesztesége – ugyanakkor a kárenyhítési alapban csak 4 milliárd forint áll rendelkezésre. Az Uniót is megkeresték, hogy a területalapú támogatásokat megelőlegezhessék. Hivatalos válasz szeptember 20-a után érkezik – ha pozitív lesz, október második felében fizetik ki az engedélyezett támogatási összeget, mintegy 24 ezer forintot hektáronként.

Gondot okoznak a különböző teljesítési szerződések: a termeltetési szerződéssel rendelkezők a vis maior igazolással mentesülnek a kötelezettség alól, de akik szállítási szerződést kötöttek, nem tudják teljesíteni azt. Vannak kötbérrel fenyegetőző, erőfölényükkel visszaélő felvásárlók, de a minisztérium minden segítséget megad a gazdáknak, a versenyhivatallal is tárgyalásokba kezdett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!