Szeged és környéke

2010.11.18. 14:51

Paczolay: Nem örülnék, ha a kapkodás alkotmánya születne meg

Szeged - A kibeszélés együtt jár azzal, hogy a sok értékes gondolat mellett sok ostobaság is felharsan a hangzavarban - fogalmazott az Ab elnöke az alkotmányozással kapcsolatban.

Gonda Zsuzsanna

Nem azon múlik az alkotmány legitimitása, hogy miként alkotják meg – mondta [namelink name="Jakab András"] a Kovács István akadémikus emlékére szervezett kétnapos konferencia plenáris ülésén Szegeden a SZAB székházban. Az ülésen [namelink name="Paczolay Péter"], az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke elnökölt. Jakab András, a Pázmány Péter egyetem docense előadásában eltért a korábban tervezettől és az elmúlt hetek eseményeire reagált.

Elmondta: „elegánsabb lett volna, ha a kormánypártok a választás előtt megmondták volna, hogy új alkotmány lesz, és hasznos lenne, ha az ellenzéki pártok is részt vennének a megalkotásában, de ha tényleg legitimmé akarjuk tenni az alkotmányt, akkor nem az eljárás számít."
Jakab három szempontot említett, ami az alkotmány legitimitásához szükséges: a hatalom önkorlátozása, hogy a hatalom forrása demokratikus alapokon nyugodjon, és hogy az alkotmány a közösség számára összetartó szimbólum legyen.

Paczolay Péter szerint több időre lenne szükség az alkotmányozáshoz. Fotó: Segesvári Csaba

Paczolay Péter szerint több időre lenne szükség az alkotmányozáshoz.
Fotó: Segesvári Csaba

Paczolay Péter az előadás végén úgy fogalmazott: a kibeszélés szükséges az új alkotmány megalkotásakor, de „a kibeszélés óhatatlanul együtt jár azzal, hogy a sok értékes gondolat mellett sok ostobaság is felharsan a hangzavarban." Az AB elnöke interjút nem adott, de az ülés után a delmagyar.hu kérdésére megerősítette: nem a Jakab András által elmondottakat minősítette ostobaságnak.

Paczolay az ülésen arról is beszélt, hogy nem cél megakadályozni, hogy „mindenki önmagát adja az alkotmányozási vitában", de számára aggasztó, hogy „a diskurzus lefolytatása, a gondolatok mederbe terelése, a megoldás kikristályosodása több időt igényel, mint amennyi rendelkezésre állni látszik." Az Ab elnöke úgy fogalmazott: „Nem örülnék, ha a kapkodás alkotmánya születne meg ennek a folyamatnak a végén."

Beszélt arról is, hogy„ rendkívül észnél kell lenni, ahhoz, hogy a fontos történelmi hagyományok bekerüljenek az alkotmányba, de sületlenségek ne vigyék félre a diskurzust."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!