Szeged és környéke

2010.12.08. 17:12

Paczolay Péter az igazságszolgáltatás függetlenségéről

Szeged - Már nem érvényes a hatalommegosztás klasszikus modellje, a végrehajtó és a törvényhozó hatalom egyetlen blokkot képez.

Delmagyar.hu

Az igazságszolgáltatás függetlensége garancia a jogok érvényesítésére, védelmére, bár ez a kérdés ritkán hallatszik ki „az alkotmányozás körüli hangzavarból" – fogalmazott [namelink name="Paczolay Péter"], az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke szerdán az Őrzők és őrzöttek: Az igazságszolgáltató hatalom függetlensége és a tisztességes eljárás című konferencián a Szegedi Tudományegyetemen.

Hozzátette: az elmúlt évtizedek politikai fejlődésében a hatalommegosztásnak a felvilágosodás idején kidolgozott klasszikus modellje jelentősen átalakult. A végrehajtó és a törvényhozó hatalom (részben a parlamenti rendszer logikájából fakadóan) egyetlen blokkot képez. Még olyan esetekben is működik ez a hatalmi blokk, amikor a kormányzatnak a törvényhozói területen nincs meg feltétlenül a többsége, akkor pedig különösen, ha ez a többség garantált és túllép bizonyos mértéket - mondta az Ab elnöke. Ezzel a hatalmi blokkal szemben gyakorlatilag a bírói szervezet képezi az ellensúlyt – tette hozzá.

„A törvényhozó és a végrehajtó hatalom elválasztása ma lényegében a hatáskörök megosztását jelenti a parlament és a kormány között, melyek politikailag összefonódtak. A bírói hatalom sajátossága ilyen körülmények között az, hogy a másik két politikai jellegű hatalmi ággal szemben állandó és semleges, még akkor is, ha a politikai programokat megvalósító törvényeket és rendeleteket alkalmazza" – idézte Paczolay Péter az Alkotmánybíróság egy 1993-as döntésének indoklását.

A függetlenség nem jelenthet kontrollálatlan bírói tevékenységet, a tisztességes eljárás érdekében a rendszernek a bírák felelősségét is garantálnia kell – közölte az Ab elnöke.

Az alkotmányozás kérdéséről szólva Paczolay Péter hangsúlyozta, hogy a folyamat sikerének feltétele a politikai közösség önismerete. Azonosítani kell a közös értékeket, és meg kell határozni azokat a területeket, amelyekben soha nem lesz megegyezés egy adott politikai közösségen belül. Ezt követően lehet megtalálni az ezeknek megfelelő politikai intézményeket – tette hozzá.

Bízik abban, hogy az új alkotmány előkészítése során racionális vita alakul ki, amelynek eredményeként az alaptörvény része lesz az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálása is - mondta Paczolay Péter.

Egy novemberi konferencián Paczolay Péter úgy fogalmazott: a kibeszélés szükséges az új alkotmány megalkotásakor, de „a kibeszélés óhatatlanul együtt jár azzal, hogy a sok értékes gondolat mellett sok ostobaság is felharsan a hangzavarban." Hozzá tette: "nem örülnék, ha a kapkodás alkotmánya születne meg."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!