Szeged és környéke

2011.01.12. 11:52

Hova menjek 2011-ben Szegeden?

Szeged - Annak ellenére, hogy a szegedi (kulturális) programok igazodnak az egyetemi tanrendhez, és az időpontok tekintetében egyenlőtlenül oszlanak el, idén sem kell attól félni, hogy 2011-ben nem lesz hova elmenni, nem lesz mit megnézni.

Szekeres Nikoletta

Színházi előadások, kiállítások, koncertek, irodalmi estek és beszélgetések – a számtalan intézmény és központ idén is széles kínálattal gondoskodik Szeged kulturális szórakozásáról.

Színház az egész város

Szeged igen gazdagnak mondható a színházak tekintetében, hiszen „kőépületei" mellett számtalan kisebb társulat színesíti az előadások amúgy sem szűk körét, a két nagy fesztiválról, a Szegedi Szabadtéri Játékokról és a Thealterről már nem is beszélve.

A Szegedi Nemzeti Színházba látogató operaszerelmesek Csajkovszkij Anyeginjét és Verdi Traviátáját, az operett rajongói a Csárdáskirálynőt tekinthetik meg. Délelőtti matinékon a Karácsonyi ének mesejátékot élvezhetik a családdal érkezők, a vígjátékokat kedvelőknek Shakespeare A makrancos hölgyét ajánlhatnám. Az évad végéhez közeledve is látni még a Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana-előadása.

Szegedi Kortárs Balett - Carmina Burana
A Kisszínházban két színmű – Mikszáth különös házassága és az Édes Anna – látható, a Szegedi Kortárs Balett a Testek filozófiáját mutatja be több alkalommal. Chaplinre emlékezik A kölyök és egy februári estére a budapesti Katona József Színház Mesél a bécsi erdő vendégjátéka is műsorra kerül. A palettát a Sóska, sültkrumpli tragikomédia és a Csalóka Péter mesejáték színesíti.

Az ember tragédiája nyitja meg a Szabadtéri 2011-es évadját, a téren a legtöbbet játszott darab tizenegy év után látható újra városunkban, ezúttal [namelink name="Vidnyánszky Attila"] rendezésében. Népszerű előadásokkal folytatódik a Dóm téri színház műsora, A víg özvegyet a nagy sikert aratott Carmen 2011 követi (ez utóbbit továbbjátsszák majd). A kecskeméti Katona József Színház vendégjátékaként látható lesz a [namelink name="Darvasi László"], [namelink name="Pierrot"] és [namelink name="Ganxsta Zolee"] nevével fémjelzett Popeye. A Gianni Schicchi Puccini-darabot ugyanazokon az estéken mutatják be, mint Thomas Mann Mario és a varázslóját; a Dóm téri előadások sorát a Valahol Európában zárja.

A Kövér Béla Bábszínházban a korábban is műsoron lévő darabok mellett – Minden egér szereti a sajtot és Ilyenek az állatok – három újat is bemutatnak: februárban A milliomos macskát, márciusban a Tündérkertet, az évad végén pedig egy Benedek Elek-meseprodukciót, a Mesemondókat. Májusban ismét megrendezik a Szeged–Szabadka Gyermekszínházi Fesztivált. A felnőttek számára két előadás készül, a Rátóti legényanya groteszk felújítása és egy Pergolesi-kisopera. A Pinceszínház három-négy bemutatót tervez erre az évadra, köztük egy drogmusicalt. Az idei nyárra két hónaposra bővül a IX. Szegedi Várjátékok, mely egész családok számára kínál igényes és színvonalas programokat.

A MASZK Egyesület idén is folytatja a középiskolásokat preferáló és nézői magatartásukhoz igazított produkciók bemutatását, az idei Thealtert pedig az új színházi generáció bemutatkozásának szenteli. Idén huszonegyedszer nyitja meg kapuit – az éppen ezért – Thealter-U21-nek nevezett fesztivál, július 20–24. között Romániából, Szerbiából, Horvátországból, Szlovéniából és Oroszországból érkező és magyar színművészeti főiskolások és egyetemisták mutatják be produkcióikat.

Tavaly kolléganőnk is fellépett: Thealter - Nyemcsok Éva Eső: Zenedoboz - a vajdasági szív
A Focus Műhely a Gyilkosság az Elm utcában előadás paródia változatának bemutatására kapott felkérést a Thealterre, erre készülve próbákkal telik az évadjuk. Eközben a decemberben sikert aratott és koncertszínházzá bővült Happy Hourrel turnéznak Magyarország- és fesztiválszerte. A Szegedi Egyetemi Színház január végén a [namelink name="Mizsei Viktor"] rendezte A 13-as asztalt mutatja be, de az április végi premierrel kapcsolatban egyelőre még titkolózik a társulat. Az interaktív Improszínházat továbbfolytató Artstab szervezésében mutatják be a Lábjegyzet Színház Adamake-ját, amelynek februárban lesz a tizedik előadása; a meghirdetett darabtemetést a tizenharmadik tájékára tervezik. Májusra az abszurddal szemben komolyabb hangvételű előadást várhatunk, elképzelhető, hogy klasszikus darabot.

" target=_blank ?>„A moziműsor után kutatsz vasárnap délután…"

A Belvárosi Mozitól és a Grand Cafétól már megszokhattuk, hogy a filmvetítések és kávéházi „szolgáltatásaik" mellett igen széles értelemben gondolják el kulturális programok szervezését. Nem lesz ez másképp idén sem. A Belvárosi kissé populárisabb eseményeket biztosít, így februárban újra megrendezi immár hagyományossá vált Oscar-éjszakáját, folytatódnak a közönségtalálkozók és az élő közvetítések; így a Metropolitan Opera előadásaié, könnyűzenei koncerteké és sporteseményeké. Több nemzeti és tematikus filmhét várható, továbbá Moziünnep. Folytatódnak a magyar filmek bemutatói; és nemsokára megnyílik a tavaly kilencven éves mozi történetét 1945-től napjainkig bemutató kiállítás.

A Carmen is szerepel a Met idei évadjában, a főszerepben Elina Garanca
A Grand Caféban februárban – a Pompeji által szervezett felolvasóestek folytatásaként – Bálint napi irodalmi estet rendeznek. A tavasz kiemelt programja az áprilisi Pasolini-univerzum; irodalmárok és filozófusok mutatják be az író, filozófus, nyelvszemiotikus és rendező életművét és filmművészetét, valamint a Kalligram életműsorozatának Pasolini-kiadását. Az őszi Mahler-hetet a zeneszerző születésének 150., halálának 100. évfordulójára emlékezve szervezik meg, ehhez kapcsolódik [namelink name="Orcsik Roland"] új könyvének bemutatója, melynek szövegeit a művész alkotásai ihlették. A héten pódiumbeszélgetések és filmbemutatók lesznek, utóbbiak Mahlerről és feleségéről, illetve azok, amelyekben felcsendülnek Mahler-darabok. Az irodalomrajongók [namelink name="Térey János"], [namelink name="Bartis Attila"] és [namelink name="Krasznahorkai László"] látogatásának örülhetnek idén, és folytatódik a Vitamin kritikai beszélgetéssorozat. A Grand továbbra is bemutatkozási lehetőséget kíván nyújtani fiatal irodalmárok bemutatkozásának; és szokás szerint havonta új festmény- vagy fotókiállítás látható a kávézóban. Folytatódik a Befogadók és kirekesztők című filmklub, a Román Kulturális Központtal közösen szervezett Jazzmozdony, valamint az improvizációs zenei estek. A programok ingyenesek, a mozijegyek ára sem emelkedik.

A Somogyi-könyvtár Anno 1911 című kiállítása a száz évvel ezelőtti Magyarországot idézi fel korabeli újságcikkek, plakátok, képeslapok és fotók segítségével. Januárban Budapest után városunkba érkeznek Csáth Géza rajzai, a megnyitón Csáth-szakértők részvételével rendeznek ankétot. A kiállítások sora nem zárul le ezzel a Somogyi-könyvtárban, a 130 éve született Bartók Béla emlékére is tárlat nyílik; valamint egy hétig Internet Fiesta címmel a virtuális környezettel kapcsolatos bemutatók láthatóak. Nagyobb szabású rendezvény lesz a 82. Ünnepi Könyvhét és a 10. Gyermekkönyvnapok, az Októberi Könyvtári Hetek, illetve az őszi 3. Szegedi Képregényfesztivál és -kiállítás. A Könyvtárosok Világnapját is megünneplő intézmény két EU-s projektben is részt vesz.

Kiállítások

A Reök-palota számos kiállítással, köztük több nagyszabásúval készült a 2011-es évre. A minden műfajú programokra nyitott kultúrpalota elsőként a szegedi képzőművészetet a XIX. századtól a nyolcvanas évekig bemutató tárlattal kezdi meg az új évet, majd [namelink name="Pataki Ferenc"] festőművész 70., ősszel [namelink name="Németh György"] fotós 60. születésnapját ünnepli meg egy-egy kiállítással. [namelink name="Kilár István"] Párizsban élő szobrászművész harmadik magyarországi bemutatkozása tavasszal látható majd, ezzel majdnem egy időben nyitja meg kapuit a 36. Nyári tárlat. [namelink name="Buday György"] grafikusművész alkotásai is láthatóak lesznek, még belecsúszik az őszbe a Hundertwasser-tárlat: külföldi alkotók műveinek bemutatása. Az év végén egy meglepetésnek szánt magángyűjtemény érkezik Szegedre, az Őszi Fesztiválon a [namelink name="Gerle Margit"]–[namelink name="Benes József"] művészházaspár közös kamarakiállítása lesz látható. Az évet a Magyar festészet napja programsorozat részeként bemutatott alkotások zárják.

A Móra Ferenc Múzeumban a Szent Naum magyarországi kultusza című ikonkiállítással indul el esztendő, ezt a Kassai aranykincsek követi. Áprilisban egy új régészeti anyag kerül a Mórába, amely csatlakozik a júniusi Múzeumok éjszakája és az őszi Múzeumok őszi fesztiválja programsorozatokhoz. A Kass Galéria is több kiállítást kínál 2011-ben: a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva nyílik meg Márffy Ödöné, majd márciusban a Kass János életművét bemutató tárlat. Nyár elején a Kisgrafika Baráti Kör születésnapja, októberben az Animáció Világnapja alkalmából láthatunk kiállításokat.

Jazz meg az

Az IH Rendezvényközpont számtalan koncertet szervezett idén, februárban [namelink name="Caramel"], majd az év során [namelink name="Nagy Sándor"] Vastag Tamással és Csabával, az Edda, a Benkó Dixieland Band, valamint elképzelhető, hogy a Csík zenekar, [namelink name="Palya Bea"] és [namelink name="Udvaros Dorottya"] látogat el városunkba. Februárban látható Bernard Slade Jövőre veled, ugyanitt! című vígjátéka és egy esküvői kiállítás; márciusban [namelink name="Müller Péter"] ad estet a Felső-Tisza parti intézményben. Szintén ebben a hónapban lesz a Nemzetközi Virtuóz Cigányprímás Fesztivál; áprilisban pedig a Molnár Dixieland Band koncertezik az IH-ban. Októberben itt rendezik meg a Nemzetközi Acapella Fesztivált.

Benkóék is fellépnek az IHR-ben
A Millenniumi Kávéház már megszokott, sokszínű koncertkínálata idén bővül, a komoly- és népzene és táncházak, a jazz, a latin ritmusok és a rock kedvelői továbbra is megtalálhatják a kedvükre valót. A Klubhelyiségben folytatódnak a kiállítások és sakkversenyek, a filmklub megújul. A kávéház terve, hogy filmrendezőket és színészeket hívnak meg a vetítésekre, hogy az érdeklődők az alkotókkal is találkozhassanak. Így számíthatunk arra, hogy [namelink name="Szabó István"] film-, [namelink name="Eszenyi Enikő"] és [namelink name="Rudolf Péter"] színművész, színházi rendező, illetve [namelink name="Törőcsik Mari"] színművészt is vendégül látják. Szintén újítás a Nagy öregek sorozat, amelyben idősebb, a szakmájukban-mesterségükben már tapasztalt és elismerést szerzett vendégeket hívnak meg, hogy élettörténeteikkel – főként a középiskolás generációnak – példát és tapasztalatokat nyújtsanak. A tervek szerint a Millenniumiba látogat többek között [namelink name="Erdélyi Zsuzsanna"] néprajzkutató, [namelink name="Jelenits István"] piarista szerzetes-tanár, [namelink name="Nemeshegyi Péter"] jezsuita szerzetes, [namelink name="Cserháti Sándor"] evangélikus püspök, valamint [namelink name="Vasadi Péter"] újságíró.

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája szervezi az immár hagyománnyá vált 8. Egyetemi Tavaszt és a 16. Őszi Kulturális Fesztivált, ezen felül számos előadói versenyt és alkotói pályázatot hirdet meg. Kiemelt program a Szegedi Egyetemi Énekkar 85. születésnapi rendezvénysorozata májusban.

Az Ördögszekér idén is megrendezi hagyományos programjait, a februári Téltemetést, a nyári Hídivásárt és a Dóm téri adventet, a megszokott eseményeket és vásárokat idén sem kell nélkülözze a város. A SZTEage-ben továbbra is megmaradnak a filmklubok, színházi előadások, zenés estek és akusztikus koncertek, folytatódik a rímszínház is.

Szegedi Hídivásár 2010
Az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület idén tavasszal rendezi meg a Frankofónia ünnepét, valamint a 13. Festival de Théâtre Universitaire Francophone-t, az egyetemisták francia nyelvű nemzetközi színházi fesztiválját, utóbbit az Art-en-Ciel Egyesülettel közösen. Nemcsak felnőtteknek és gyerekeknek szóló és francia vonatkozású színházi előadások láthatóak majd, hanem könnyűzenei koncertek, egy svájci képregénykiállítás és frankofón filméjszaka is kapcsolódik a programsorozathoz. Az év során filmvetítések, délutáni francia nyelvű foglalkozások és társalgási klub várja az érdeklődőket. Rendszeresen szerveznek kiállításokat, színházi előadásokat, konferenciákat, irodalmi esteket, filmvetítéseket, valamint koncerteket. Az egyesület programjai ingyenesek.

A Román Kulturális Intézet a Grand Caféval közösen szervezi a Jazzmozdonyt, minden hónap utolsó szerdáján román nyelvű filmeket vetítenek. A kiállítások sorát februárban román–magyar fotóművészek alkotásai nyitják meg. Az Olasz Kulturális Központban májusban nyílik a Toscana tájai tárlat, a központban szintén filmvetítések, könyvbemutatók és nyelvtanfolyamok várják a nyelvtanulókat és az olasz kultúra iránt érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!