Szeged és környéke

2011.02.06. 20:44

Hatvanéves a Százszorszép Gyermekház

Szeged - A hat évtized alatt több ezer gyermek megfordult a Százszorszép Gyermekházban, később az ő gyerekeik, sőt az unokáik is az ottani szakkörökön „nőttek fel". Júniusban születésnapi rendezvényen ünnepel a ház: addig is egykori kollégák jelentkezését várják, ötleteket is szívesen fogadnak.

Bobkó Anna

– Az 1800 négyzetméteres épületben a pincétől a padlásig minden talpalatnyi helyen szakkörök működnek, még egy korábbi garázsból is foglalkoztató termet alakítottunk ki – hallottuk Orbán Hedvigtől, a szegedi Százszorszép Gyermekház igazgatójától. Az intézmény elődjét 1951. június 3-án adták át a Kálvária téren Balázs Béla Úttörőház néven, 1990-ben a már a Kálvin téri épületbe járó gyerekek javaslatára keresztelték át. Az évtizedek során több ezer gyermek fordult meg a Százszorszépben, később az ő gyerekeik, sőt az unokáik nőttek fel az intézmény falai között, az ottani szakkörökön, nyári táborokban, ismeretterjesztő vetélkedőkön, a bakancsos kirándulásokon.

Jelenleg 15 csoportnak ad helyet a gyermekház. Pénteken, ottjártunkkor is gyerekzsivajtól volt hangos. Zsonglőrök, táncosok, bűvészek, rádiósok ügyködtek a termekben.

A ház 15 csoportnak ad otthont – köztük zsonglőröknek is. Fotó: Karnok Csaba

A ház 15 csoportnak ad otthont – köztük zsonglőröknek is.
Fotó: Karnok Csaba

Júniusban ünnepelnek

Bár a születésnapi ünnepséget június 3-án tartják, a szervezkedést már most elkezdték – tudtuk meg Orbán Hedvigtől. Céljuk ugyanis, hogy mindenkihez eljusson az ünnepség híre, aki egykor a házban dolgozott vagy gyermekként ide járt. Várják az egykori szakkörvezetők, munkatársak jelentkezését, és ötleteket is szívesen fogadnak a születésnapi rendezvénnyel kapcsolatban a 62/425-647-es vagy
a 62/420-278-as telefonszámon.

– Régen kinőttük már az épületet. Nem beszélve arról, hogy évek óta folyamatos felújításokra van szükség, amit a ház önerőből old meg – magyarázta az igazgatónő, aki elmondta: olyan értelemben is „kinőtték a házat", hogy régóta nemcsak gyerekcsoportok működnek náluk, hanem rengeteg felnőttkórusnak, öntevékeny csoportnak is helyet adnak. A gyermekház feladatkörei közt szerepel többek között városi, megyei, országos rendezvények, kiállítások, színházi előadások szervezése. A tanítási szünetekben gyermektáborokba várják a fiatalokat, de az önkormányzati napközis tábort is az intézmény szervezi és bonyolítja le. Művészeti pályázatokat írnak ki, magánszemélyeknek és szervezeteknek kínálnak például terembérlési lehetőséget.

Két éve dolgoznak az Agora programon: a gyermekházat a Kálvária sugárút–Jósika utca–Londoni körút–Gogol utca által határolt területre tervezett Csodák Palotájába költöztetnék át. Ez hatalmas feladat, ám nemcsak a rendelkezésükre álló terület, de a lehetőségeik is nőnének. Az igazgatónő bízik benne, hogy az eddig is felelősségteljesen végzett munkájukat 2012-től az új épületben tovább folytathatják, s a jövőben még hosszú ideig segíthetik a gyerekek, fiatalok és a felnőttek képességfejlesztését, tehetséggondozását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!