Szeged és környéke

2011.03.31. 21:36

Nem termel a felszámolás alatt álló Mórakert

Mórahalom - A csődtörvény menetrendje szerint zajlik a Mórakert tész felszámolása: a szövetkezetben nincs termelés, az alkalmazottakat elbocsátották, a létesítményeket őrzik. Több mint 4 milliárd forintra tartanak igényt a hitelezők.

Fekete Klára

A Mórakert a felszámolás alatt nem működik, mivel nincs forgótőkéje, munkavállalói távoztak, illetve az utolsó 10-nek felmondtak – foglalta össze a január óta történteket egy mondatban [namelink name="Kaszó Éva"] felszámolóbiztos. A CMB Holding Tanácsadó Kft. ügyvezetője további kérdésekre válaszolva elmondta: a szövetkezet már a felszámolás előtt leállt. Időközben lejárt a hitelezői igények bejelentésének határideje, ezek összege több mint 4 milliárd forint. Ennél pontosabb számot azért nem tudott mondani, mert az igényekkel kapcsolatban még vannak vitás kérdések.

A tész legnagyobb hitelezői a bankok, a Mórakert valamennyi ingatlana az ő jelzálogjogukkal terhelt. A beszállítói követelés elenyésző, mivel a termelők ügyét még a felszámolás előtt rendezték. Azzal kapcsolatban, mi lesz az ingatlanokkal, Kaszó Éva elmondta: a csődtörvény értelmében a vagyont értékesíteni kell. Először a kisebb vagyontárgyakra írnak ki pályázatot, majd a működőképes részeket – azokat lehetőleg egyben tartva – adják el. Az uniós támogatásból épült raktárakat, továbbfeldolgozó üzemeket – a csődtörvény betűi szerint – szintén hitelezői igényként kell kezelni.

Régi szép idők... Archív fotó: Frank Yvette

Régi szép idők...
Archív fotó: Frank Yvette

Megírtuk: a Csongrád Megyei Bíróság idén januárban rendelte el a Mórakert Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet felszámolását. A sokáig mintának tekintett, 142,7 millió forint jegyzett tőkéjű tész árbevétele a 2007-es 5,2 milliárd forintról 2009-re 2 milliárdra csökkent, saját tőkéje pedig már 2008-ban negatívba fordult. Az adósság tavaly márciusra elérte a 3,6 milliárd forintot, vagyona jelzáloggal terhelt, az utolsó hónapokban gyakorlatilag nem végzett érdemi tevékenységet. A beszállító termelőknek 1,1 milliárd forinttal tartozott. Ennek 50 százalékát a Magyar Követeléskezelő Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és egy többségi állami tulajdonú tész, a Datész közreműködésével az ősszel kifizették, illetve a fennmaradó tartozás részletekben való törlesztését ígérték azoknak, akik hajlandók voltak további ötéves szállítási kötelezettséget vállalni a Datésznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!