Szeged és környéke

2011.06.08. 22:30

Dux László: túl jól sikerült a bolognai folyamat

Szeged - Az állami és egyházi egyetemek osztoznak majd az állami finanszírozású férőhelyeken – a magánintézmények csak költségtérítéses képzéseket indíthatnak.

Munkatársunktól

Ez a változás is része az ősszel az Országgyűlés elé kerülő és várhatóan a felsőoktatási tájékoztató megjelenése, vagyis az év vége előtt életbe is lépő új felsőoktatási törvénynek – jelentette be [namelink name="Dux László"], a felsőoktatási ügyekért felelős helyettes államtitkár a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Szabadegyeteme szerdai záróelőadásán a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán. A Szegedi Tudományegyetem különböző karait irányító jeles tudósok, a megyés püspök és más érdeklődők jelenlétében a XIV. századtól induló és a XXI. század elejéig tartó változásokba ágyazottan vázolta a hazai felsőoktatás megújításának tervét.

Osztatlan, 2 szakos, a közoktatás alsó és középszintjét elválasztó, ugyanakkor a szakmai tudást és a pedagógiai ismereteket egyaránt fejlesztő lesz a tanárképzés – ismertette a koncepció egyik prioritását a helyettes államtitkár. A 27 állami felsőoktatási intézmény megújítását indokolja a demográfiai hullámvölgy is. Ám a vidéki képzőhelyeknek a helyi társadalom igényeihez alakítását, vagyis a szerves átalakulást, nem pedig intézmények bezárását tervezik – a tanulmányi fegyelem megszilárdítása mellett. Dux László elmondta: túl jól sikerült a bolognai folyamat, az európai felsőoktatási tér túlontúl egységes, ezért a diverzifikálást, vagyis az intézmények profilbeli különbségeinek visszaállítási igényét fogalmazzák meg az EU-ban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!