Szeged és környéke

2011.07.17. 21:16

Női zsoké győzött a Dél-alföldi vágtán - galériával

Bordány - Remek eredménnyel szerepeltek Csongrád megye lovai a Nemzeti Vágta bordányi előfutamán vasárnap. A Dél-alföldi vágtáról a Homokháti kistérségért futó Auen Wüste és a bordányi színekben nyargaló Katyusa jutott be az első két helyen a budapesti döntőbe. A harmadik helyet Foktő lovasa szerezte meg.

Kiss Gábor Gergő

„Nem műsort akarunk, hanem dübögő lópatkókat" – jegyezte meg valaki a közönség soraiból a Nemzeti Vágta vasárnapi előfutamán Bordányban. A versenyt [namelink name="Miksi István"] lovastanyáján rendezték; a fent említett műsor pedig az egyik nyugdíjasklub színpadi dalolós előadása volt. A rekkenő hőségben egyre türelmetlenebb volt a több száz érdeklődő, ám a lovak verseny előtti ellenőrzése a vártnál több ideig tartott. Püspökladány lovával nem stimmelt minden, így a pacit már a verseny előtt kizárták: a 40 fős ladányi kontingens csalódottan összepakolt, és távozott a helyszínről. Úgy tudjuk, hogy a ló nyakára tetovált azonosítószám nem egyezett a nevezésben leadott számmal.

Nem sokkal délután negyed 1 után rajtolt a 4 előfutam első versenye, amelyen a bordányiak reménysége, Katyusa is indult. A futambeosztás után Miksi István megjegyezte: az 5 éves ló, amely tavaly a Nemzeti Vágtán bronzérmet nyert Bordánynak, a legnehezebb csoportba került. A tulajdonos Szigliget lovától féltette szeme fényét – szerencsére alaptalanul. Katyusa Virág Andrással a nyergében kényelmesen galoppozott be az esti fináléba, és fél patával már a fővárosi döntőben érezhette magát: a bordányi előválogató döntőjébe a 4 futam első helyezettje került, ahonnan a legjobb 3 jutott a szeptemberi budapesti fináléba.

Szép eredménnyel szerepeltek Csongrád megye lovai a Nemzeti Vágta előfutamán. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A homokhátságiaknak a következő futamban is akadt örömködnivalójuk: [namelink name="Szendrei-Balogh Ágnes"] Auen Vüste nyergében a Homokháti kistérség színeiben az utolsó helyről külső ívben előzte meg riválisait, s hozta be a lovat az első helyre a közönség tapsvihara közepette. A lelkes szurkolást [namelink name="Virág András"] a szurkolóknak dobált puszikkal, [namelink name="Szendrei-Balogh Ágnes "]biccentéssel köszönte meg. A vendégek már dél-alföldi hegemóniáról vizionáltak a döntőben, ám Szeged lova egy orrhosszal lemaradt a fináléról. [namelink name="Kovács Zoltán"] Kormányost csak a foktőiek lova után tudta behozni a célba a nap legszorosabb versenyén: a bíráknak háromszor kellett visszanézniük a célfotót. A félvér lovaknak kiírt negyedik előfutamot Szálka település lovasa nyerte meg.

Az esti döntőig díjugrató kupák, zenés-táncos műsorok szórakoztatták a kilátogatókat, akik éhségüket szürkemarha-pörkölttel, szomjúságukat hideg sörrel csillapították. A vendégsereg fél 7-kor gyűlt újra össze a versenypályánál, ahol ismét Katyusáért és Auen Vüstéért szorítottak idősek és fiatalok. Virág András a döntő előtt magabiztosan nyilatkozott lapunknak: ő, vagy Szendrei-Balogh Ágnes lesz a döntő győztese.

Nemzeti Vágta-előfutam Bordányban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Katyusa zsokéja a jövőbe látott: a döntőben a Homokhátság két lova csatázott az eslő helyért, amit végül Auen Wüstével a kisttérség színesiben versenyző Szendrei-Balogh Ágnes szerzett meg. Második helyen Katyusa ért célba, míg a bronzérmet Foktő lovasa szerezte meg. Az eslő három helyezett automatikusan bejutott a Nemzeti Vágta fővárosi döntőjébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!