Szeged és környéke

2011.07.10. 22:42

Szoborra, mobil vécére fekszenek: új őrület Szegeden

Szeged - Az eddigi legfurcsább utcai játékot, a plankinget ismertük meg a szegedi Aradi vértanúk terén. A mozgalom követői extrém helyeken hasra fekszenek, mozdulatlanul – három szegedi fiatal a Rákóczi-szobrot hódította meg.

Horváth Attila

– Három hete „plankelünk", imádjuk – mondja Bandi, a szegedi plankingmozgalom egyik alapítója, mielőtt felmászik a Rákóczi-szoborra az Aradi vértanúk terén. Három barátjával képviselik az új őrületet a városban, az egyik legnagyobb közösségi oldalon már több százan követik tevékenységüket. Nehéz lenne magyarra fordítani az új jelenséget, olyasmit jelent: vigyázzban fekvés, deszkázás. A játékosok szokatlan helyeken hasra fekszenek, két kezüket a testük mellé szorítják. A játék elengedhetetlen része, hogy fotót készítsenek a „plankről", és közzétegyék az interneten. Izgalmas és extrém helyszínt kell választani az akcióra, lehetőség szerint minél több szemtanúval.

Plankelők Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A planking feltalálói között számos nevet emlegetnek, az biztos, hogy 1997-ben két angol, Gary Clarkson és Christian Langdon kezdte a játékot „the lying down game" (a lefekvős játék) néven. Ezt követően Európában és Japánban is elterjedt, Koreában is akadtak követői. A planking nevet az ausztrál Gladstone városában kapta meg idén. Ebből az országból már kitiltották: egy férfi kizuhant a hetedik emeleti erkélyről plankelés közben.

– Ezért nem merészkedünk mi sem 6 emeletnél feljebb – mondja az egyik szegedi „plankes". A mobil vécét ketten „fekszik meg", de csak miután engedélyt kérnek a sörkert csaposától. Bandi a sérüléseit is megmutatja: amikor egy kerítésre feküdt fel, megkarcolta hasát. A fiúk azt mondják: aki szeretné, próbálja ki, de óvatosan. Ittasan pedig ne másszon senki, hiszen egyáltalán nem veszélytelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!