Szeged és környéke

2011.07.05. 20:42

Üllésen él Habsburg Ottó keresztfia, Ottó

Üllés - A hétfőn elhunyt Habsburg Ottónak Üllésen is él keresztfia. A 35 éves gazdálkodó kevés emléket őriz az utolsó Habsburg-trónörökösről, akit csak kétszer látott életében.

Kiss Gábor Gergő

– Csak kétszer találkoztam vele életemben. Először a rendszerváltás után Szegeden, aztán pár évvel később Makón – mesélt Habsburg Ottóval kapcsolatos emlékeiről [namelink name="Soós János Ferenc"], akit mindenki Ottóként ismer a településen. A 35 éves férfinek ugyanis a hétfőn elhunyt utolsó Habsburg-trónörökös, [namelink name="Habsburg Ottó "]volt a keresztapja. – Édesapám nagy tisztelője volt a politikusnak, akivel születésem előtt találkozott Zürichben. Megkérdezte tőle: lenne-e a keresztapám és róla nevezhet-e el.

Emlékérmét küldött ajándékba az üllési Soós János Ferencnek keresztapja, Habsburg Ottó.

Emlékérmét küldött ajándékba az üllési Soós János Ferencnek keresztapja, Habsburg Ottó. Fotó: Schmidt Andrea
Habsburg azt mondta: ha fiú lesz a gyerek, vállalja a keresztszülőséget – mesélte Ottó. A keresztlevélbe végül mégis csak a János Ferenc név került, amit nemrég egészítettek ki az Ottó névvel. – Mindkét találkozáskor hivatalos úton járt Csongrád megyében, így csak fél óránk volt beszélgetni a családról. Főleg az idegennyelv-tudásom érdekelte. Sajnos csak oroszt tanultam és azt is elég régen, így inkább a gazdaságomról beszéltem neki. Később egy emlékérmet küldött ajándékba, egyik oldalán édesanyja, Zita császárné portréjával, a másikon a Habsburg címerrel – mutatta az érmét Ottó.

– Magyarul beszélt az Európai Parlamentben és akkor is képviselte a magyarságot, amikor politikai okokból nem jöhetett haza. Remélem, hogy legkisebb fia, György folytatja a magyarságért megkezdett munkáját. A mi családunkban az Ottó névnek már van folytatása: így neveztem el a kisfiamat. A temetésére nem megyek el, hiszen hozzám hasonlóan számos keresztgyermeke volt. Egy részvéttáviratot azonban mindenképp küldök – mondta az üllési gazdálkodó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!