Szeged és környéke

2011.09.27. 12:24

Helytörténeti oktatást akar Keresztúri - de már van

Szeged - Kötelező, egységes helytörténeti oktatás bevezetését kezdeményezi Szegeden Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik). Csakhogy a közgyűlésnek a jegyző szerint ez nem hatásköre. Helytörténetet egyébként is tanítanak a szegedi iskolákban.

Gonda Zsuzsanna

„Az elmúlt évek tudatos nemzetellenes politikája után kiemelt fontosságú a nemzettudat építése. Ennek meghatározó eleme, hogy egy város lakosa ismerje települése múltját úgy, hogy az önkormányzati fenntartású iskolákban az oktatásba bevonjuk a helytörténeti oktatást is" – olvasható [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] önkormányzati képviselő egyéni indítványában, amelyet a szeptember 30-i közgyűlésre nyújtott be. Ebben a jobbikos politikus azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy a város biztosítson ingyen minden szegedi nevelési-oktatási intézmény 8. és 9. évfolyamán tanuló diáknak egy, a kulturális bizottság által pályáztatás útján jóváhagyott szegedi helytörténeti könyvet.

„A helytörténeti oktatás bevezetésével elérhetjük, hogy a felnövekvő generáció érezze, hogy milyen jó szegedinek lenni. A helytörténeti oktatás bevezetésével egy, a városára büszke új generációt adhatunk a jövőnek és nem mellesleg ez Szeged társadalmi összetartozását is erősítheti" – érvel a jobbikos politikus.

– Az önkormányzati iskolák szinte mindegyikében tanítanak szegedi helytörténetet – közölte érdeklődésünkre az oktatási iroda helyettes vezetője, [namelink name="Kocsis Mária"]. A legtöbb iskola tantárgyba építve oktatja, egyes intézmények szakköröket tartanak, tanulmányi versenyeket és vetélkedőket is rendeznek a témában. Az általános iskolák felső tagozatban szinte kivétel nélkül, mások alsóban is tanítanak helytörténetet. A középiskolákban is a tananyag része az évfolyamok valamelyikén.

– Az intézmények szakmailag önállóak, és a jelenleg hatályos jogszabályok alapján szabad tankönyvválasztás van. A szakmai tartalmat a Nemzeti alaptanterv és a kerettanterv alapján határozzák meg az iskolák – válaszolta az oktatási iroda munkatársa arra a kérdésre, hogy miből tanítanak az intézmények.

A közgyűlésnek ebbe nincs is joga beleszólni – derül ki a törvényességi észrevételből, amelyet [namelink name="Mózes Ervin"] címzetes főjegyző Keresztúri Farkas önálló képviselői indítványával kapcsolatban tett.

A közgyűlésnek és a közgyűlés bizottságainak sincs lehetősége egy könyvet tankönyvnek minősíteni és annak kötelező használatát elrendelni. A nevelési-oktatási intézmények szakmai kérdésekben önállóak, ebbe az önkormányzat nem avatkozhat be – olvasható a főjegyzői észrevételben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!