Szeged és környéke

2011.09.20. 16:19

Jobbik: Marx a kommunista terror jelképe

Szeged - A szegedi választók kezdeményezték a Marx-dombormű elbontását, és áthelyezését a Móra Ferenc Múzeumba - hangzott el a Jobbik Rákosi után Marxnak is mennie kell című sajtótájékoztatóján.

Szabó C. Szilárd

[namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"], a párt szegedi önkormányzati képviselője szerint – aki önálló módosító indítványában javasolta a Mars tér 19. számú ház falán álló Marx-dombormű elbontását – „nem tűztől való dolog" egy letűnt kor emlékének eltávolítása. Keresztúri elmondta: lejárató kampány folyik ellene, mert sokak szemében szálka, hogy a szocialista pénzszivattyúk megszüntetésén dolgozik.

[namelink name="Varga Antal"], a Jobbik szegedi alelnöke, a közgyűlés kulturális bizottságának külső tagja azt hangsúlyozta, hogy a Marx-domborművet már akkor el kellett volna távolítania a városvezetésnek, amikor átkeresztelte a Marx teret Mars térre. Varga szerint Marx neve összekapcsolódik a kommunista bűnökkel, Marx a kommunista terror és kivégzések jelképe Magyarországon, éppen ezért már régen múzeumban lenne a helye.

A sajtótájékoztatón nem esett szó arról, amit februárban már beígért a Jobbik, hogy a szőregi Engels utca és a tápai Zsukov tér nevének megváltoztatását is szeretné elérni. Korábban megírtuk: a kulturális bizottság javaslata alapján áprilisban öt személyt – köztük Rákosi Mátyást – fosztottak meg a szegedi díszpolgári címtől.

[namelink name="Tóth Károly"] szocialista önkormányzati képviselő indítványozta, hogy Gömbös Gyulától is – aki alapítója volt a Magyar Fajvédő Pártnak, amely nyíltan zsidóellenes volt – vonják meg a szegedi díszpolgári címet, de ezt elutasították a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!