Szeged és környéke

2012.02.10. 22:15

Veszély a magasból: a tűzoltók egészben hozzák le a jégcsapokat

Szeged - Rengeteg bejelentés érkezik a tűzoltókhoz a tetőkön felgyülemlett hó és jég miatt. A vonuláskor prioritást élveznek a valóban veszélyes helyzetek és a középületek.

Gonda Zsuzsanna

A tulajdonos felelősséggel tartozik az ingatlanából, ingatlanáról kirepülő, lehulló tárgyakkal kapcsolatban, mindent meg kell tennie mások megóvásáért. Igaz ez a tetőről lezúduló hóra és az ereszről lepottyanó jégcsapokra is.

2011 januárjában Szentpéterváron egy tetőről lezuhanó jégcsap végzett egy hatéves fiúval. A gyermek a nagymamájával sétált, amikor a lezúduló jégcsap olyan súlyos fejsérülést okozott, hogy a kisfiú a helyszínen meghalt. A Magyar Szó tájékoztatása szerint kedden meghalt egy nő Belgrádban, miután a fejére esett egy jégcsap. A halál oka az volt, hogy a nőre nagyobb mennyiségű hó és jég hullott egy ház tetejéről. Egyes hírek szerint a jégcsap közel négykilós volt.

Jégcsapveszély Szegedszerte. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


[namelink name="Tátrai János"], a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense lapunknak azt mondta, hasonlóra a megyében nem emlékszik, de komoly károkat és súlyos sérülést okozhat a lehulló hó és jég.

A tűzoltók ebben az időszakban rengeteg bejelentést kapnak. És bár összesen több mint 100 tűzoltó dolgozik Szegeden, nem tudnak minden kérésre kivonulni, mert akkor a műszaki mentés, tűzoltás szenvedne csorbát, ezért mérlegelniük kell: prioritást élveznek a valóban veszélyes helyzetek – például bejárat fölött felgyülemlett hó és jég – és a közintézmények – mondta Tátrai János. Hangsúlyozta: a lakosságért vannak, de sok olyan hívásuk is volt, amikor kiderült: a tulajdonos egy hosszabb nyelű seprűvel vagy lapáttal is le tudta volna verni a jégcsapot az ereszről. Ez időt vesz el a tűzoltóktól, nem is beszélve arról, hogy egy vonulás 70–80 ezer forintba kerül.

Jégcsapveszély Szegedszerte. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– Senki nem várja el, hogy egy 10 emeletes bérház ereszéről a lakók távolítsák el a jégcsapot, de a legtöbb bejelentést magánházak tulajdonosaitól kaptuk – tette hozzá. A tűzoltók egyébként nem leverik, hanem próbálják egészben lehozni a jégcsapokat. Arra az esetre, ha ez mégsem sikerülne, a munka idejére lezárják a területet, nehogy véletlenül eltaláljon valakit a jég.

A középületek közül jégcsaptalanították már többek között a Belvárosi mozit és a Móra Ferenc Múzeumot is. A mozin azóta újranőtt a jég, a veszélyre felirat figyelmeztet. A városháza is figyelmeztető kiírással oldja meg a dolgot. Ott a havazás első napján megrongálódott az ereszcsatorna, ezt emelőkosaras autóval helyre tették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!