Szeged és környéke

2012.03.28. 23:06

Garázdasággal gyanúsítják Keresztúri Farkas Csabát

Szeged - Garázdasággal gyanúsítja a szegedi közgyűlés jogi bizottságának elnökét, Keresztúri Farkas Csabát a rendőrség. A jobbikos önkormányzati képviselő tavaly novemberben került összetűzésbe az egyetemi jogászbálon egy társasággal. Keresztúri közölte: nem mond le elnöki tisztéről és a képviselőségről.

Szabó C. Szilárd

"A rendezvényen részt vettem, ahol távozóban egy társaság inzultált, sértett voltam" – nyilatkozta tavaly az eset után lapunknak [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"]. A szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke kérdésünkre elmondta: nem igaz, hogy egy 19 éves lány után ment a női vécébe. „Soha nem nézem, hogy éppen ki után lépek be egy mosdóba. Véletlenül nem a férfimosdóba nyitottam be, ami bármelyikünkkel előfordulhat" – nyilatkozta. Azt is elmondta, hogy a TIK előtt szó sem volt verekedésről, őt verték meg, minden indok nélkül.

– A tavaly november 25-én a tanulmányi és információs központban megtartott rendezvényen történt rendbontással kapcsolatosan az Országos Rendőr-főkapitányság kijelölése alapján a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya folytat büntetőeljárást – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Vargáné Szombati Andrea"]. A BMRFK sajtószóvivője elmondta: a büntetőeljárás során csoportos garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt 3 férfit hallgattak ki gyanúsítottként. A gyanúsítottak közül egy fő a fenti bűncselekményen kívül nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével is megalapozottan gyanúsítható. A szóvivő a gyanúsítottak személyéről és a nyomozás részleteiről a folyamatban lévő eljárás érdekeire tekintettel nem adott további információt.

Hogyan lett sértettből gyanúsított? – kérdeztük Keresztúri Farkas Csabától.

– Úgy, hogy az eljáró és a meghallgatásomat személyesen vezető Békés megyei bűnügyi osztályvezető így ítélte meg a tényállást. Én érdemi vallomást tettem és szembesítést indítványoztam a velem ellentétes vallomást tevőkkel szemben. Ez a máig kialakult helyzet. Mindazonáltal hangsúlyozom, hogy nem én loptam el a kabátot, hanem az enyémet vitték el. Azaz nem én ütöttem, hanem én kaptam a pofont. Könnyű kiszámolni: én egyedül voltam, tehát a háromból én voltam kisebbségben. Életemben először rugdostak meg a földön fekve – válaszolta a képviselő.

A Szeged24 azt írta, hogy a képviselő egy testvérpárral került összetűzésbe a jogászbálon, akik a húgukat védelmezték, akihez elmondásuk szerint Keresztúri „tolakodóan közeledett", követte a női vécébe. Az egyik fiútestvért torkon is ragadta. Az internetes hírportál szerint a lányt megviselték a történtek. Keresztúri Farkas Csaba lapunknak adott decemberi nyilatkozatában kifogásolta, hogy nem kérdeztük meg a lelki sérüléseiről. Most megtettük.

Hogyan dolgozta fel a jogászbálon elszenvedett traumát? – Nagyon rosszul érint az ügy, mert béketűrő, békeszerető ember vagyok. Ugyanakkor világosan látom, hogy ezt a piszlicsáré történetet egyesek szeretnék politikai összefüggésben elhelyezni – mondta a képviselő, aki korábban elmondta: amennyiben eljárás folyik a jogászbálon történtekkel kapcsolatosan, s erről értesül, a közbiztonsággal kapcsolatos ügyekben a jogi bizottság alelnöke vezeti a bizottsági ülést. A büntetőeljárás január óta folyik. Kérdésünkre, azóta az alelnök úr vezeti-e a jogi bizottsági ülést közbiztonsági ügyekben, azt felelte: – Ilyen témáról tudomásom szerint az eset óta nem tárgyalt a bizottság. Ha lesz ilyen, természetesen alelnök úr vezeti majd az ülést.

Arra a kérdésre, tervezi-e, hogy ezek után lemond a szegedi közgyűlés jogi bizottsági elnöki tisztéről, illetve képviselői mandátumáról, Keresztúri Farkas Csaba azt mondta: – Miért tenném? A város közéletében vállaltam szerepet, erre kaptam mandátumot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!