Szeged és környéke

2012.04.21. 12:10

Csillagászati napok kezdődnek Szegeden

Idén is megrendezik a Csillagászat Napját Szegeden. Ebből az alkalomból egy éjszakára ismét sötétbe borul az egész Dóm tér, lekapcsolják a Dóm tornyainak díszvilágítását is, hogy a lámpák fénye ne zavarja a csillagok és a bolygók látványát.

K. A.

Mint Illés Tibortól, a Partiscum Csillagászati Egyesület elnökétől megtudtuk, a program idén kicsit kibővült, ám számos eleme továbbra is ingyenes. Ilyen például az április 23-26. között a szegedi Somogyi könyvtár Gyermekkönyvtári részlegében minden nap 17:00-18:30 között egy-egy csillagászati előadás, ahol a részvevők megismerkedhetnek a Naprendszer bolygóival, a Holddal, és a csillagászati műszerekkel.

2012. április 23. - hétfő 17:00-18:30
Barangolás a Naprendszerben - Csillagászati műszerbemutató

április 24. - kedd 17:00-18:30
Csillagunk, a Nap - Az ötmilliárd éves nukleáris reaktor

április 25. - szerda 17:00-18:30
A Naprendszer bolygói I. - A kőzetbolygók

április 26. - csütörtök 17:00-18:30
A Naprendszer bolygói II. - A gázóriások - A szegedi Naprendszer-túra bemutatása

Ez utóbbi témaköre a Naprendszer gigantikus gázóriásai a Jupiter-típusú bolygók. Hogyan alakultak ki, mik a jellemzőik? Hogyan keletkezett a Szaturnusz gyűrűrendszere? Az előadást követően megismerkedhetünk a szegedi Naprendszer-túrával, ahol egy séta során a fénysebesség ötszörösével haladva végiglátogatható és megismerhető az összes bolygó, melyeket arányosan kicsinyítve meg is érinthetünk.

Magyarország első mobil planetáriuma Szegeden
április 27. 8:30-17:30
Százszorszép Gyermekház Szeged, Kálvin tér 6.

A csillagos égbolt látványa mindig is lenyűgözte az embereket. De miket is látunk valójában? Mit tudunk ezekről az égitestekről? Hogyan keletkeztek? Milyen messze vannak? Ezekre és még sok más érdekes kérdésre keressük a választ a planetáriumban.

Sajnos az iskolában kevés szó esik a minket körülvevő világegyetemről, és a magyarországi planetáriumok Szegedtől távol vannak. A mobilplanetárium segítségével csillagászati és űrkutatási ismereteket kapnak a látogatóink, betekintve ezáltal a csillagok lenyűgöző, ismeretlen világába.

Az előadások egy 5 méter átmérőjű, hordozható, felfújható kupolában
tekinthetők meg, melynek befogadóképessége 25-30 fő. Április 27-én a Százszorszép Gyermekházba érkezik tehát az ország első Mobil Planetáriuma. Itt a 30 perces előadások 8:30 és 17:30 között lesznek, melyre elsősorban iskolás csoportokat, de egyéni érdeklődőket is várnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges. ">


A Csillagászat Napja 2012. április 28. Szeged, Dóm tér

A Csillagászat Napján a szegedi Dóm téren több távcsőbe is belepillanthatnak az érdeklődők, illetve a SZTE Fizikus Tanszékcsoportja által szervezve a Dóm tér 9. szám alatt a Budó teremben izgalmas csillagászati előadásokat is megtekinthetnek.

Az esemény hivatalos honlapja:
http://csillagaszatnapja.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!