Szeged és környéke

2012.08.15. 22:08

Budapesten át jön a tápéi kávé

Szeged-Tápé - Negyven éve működik szinte kifogástalanul a Tápéi cukrászda retró kávéfőzője: a kétkaros Budapest típusú készüléktől semmi pénzért nem válnának meg a cukrászdában.

Kiss Gábor Gergő

– Emiatt jönnek hozzánk kávézni az emberek. Nagyon finom italt készít, bár a karok húzásához nem kevés erőt kell kifejteni. Egyedisége miatt azonban nem akarjuk lecserélni semmilyen modern masinára. Szinte már csak nálunk látni ilyen gépet: még a régi ÁFÉSZ-es időkből maradt ránk a kávéfőző, amikor a presszóknak még csak számuk volt – mesélte Kiss Lászlóné.

A készülék szerencsére nem elromlós fajta: a szerelők ma már nem is mernek hozzányúlni, az apróbb javításokat a tulajdonos végzi. Őrölt kávéból se kell több bele, mint modern társaiba: bár kétszer két adag kávét tudnak lefőzni rajta, rendszerint csak az egyik kart használják a minél aromásabb íz miatt.

A negyven éve működő kávéfőző még mindig vonzza a vendégeket. Fotó: Schmidt Andrea

A negyven éve működő kávéfőző még mindig vonzza a vendégeket.
Fotó: Schmidt Andrea

A gép természetesen nem tud magától például kapucsínót csinálni: 40 éve még nem nagyon volt divat ez a kávétípus Magyarországon. Aki ilyet rendel, annak kávéjába tejet töltenek, majd felgőzölik, habosítják az éberen tartó italt.

Az első kávéházak az 1550-es években Isztambulban nyíltak. Európába a 17. században érkezett meg a kávézás szokása. Az első európai kávéház 1624-ben Velencében nyílt meg La Bottega del Caffé néven. A Kárpát-medencében a mai napig a legelterjedtebb kávéfőző az úgynevezett „kotyogó", amelyben a víz alulra kerül, s fölé egy szűrőbe töltik a kávét. A forró víz szinte átpréselődik a kávérétegen, s kioldja az őrölt kávéból a hatóanyagokat és az aromákat, majd a felső részből a kész kávét ki lehet önteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!