Szeged és környéke

2012.09.04. 22:34

Emlékházat szentelnek az áldozatoknak Martonoson

Szeged - A második világháborúban kivégzett ártatlan áldozatoknak szentelt emlékházat avat Martonoson novemberben a Délvidék Kutató Központ, és több településen emléket állít a délvidéki mészárlásban mártírhalált halt egyházi személyeknek <br>– mondta tegnapi sajtótájékoztatóján a szervezet vezetője.

Munkatársunktól

[namelink name="Zakar Péter"] történész kifejtette: az elmúlt években elsősorban kiadványokat jelentettek meg, mostanra azonban kiszélesedett a 2010-ben alakult központ tevékenységi köre. A délvidéki levéltári kutatások mellett ezentúl nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a magyar és az európai közvélemény megismerje munkájukat.

Megkezdték az 1944–45-ben kivégzett délvidéki plébánosok emlékhelyeinek felállítását. Az elsőt Martonoson néhány héttel ezelőtt avatták, most Óbecsén, Horgoson és Moholon folyik hasonló emlékhelyek kialakítása. Támogatják, bizonyos esetekben kezdeményezik az ártatlanul kivégzettek rehabilitációját. Délvidéki Szemle címmel tudományos szakfolyóirat kiadását is ter-
vezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!