Szeged és környéke

2012.11.16. 21:54

Letisztult formák és giccs a Torta Csatán

Szeged - Amatőr és hivatásos cukrászok szállták meg szombaton az Árkádot, ahol a K2 Torta Csatán megmutathatták: ki is a nagyobb tortadíszítő.

Segesvári Csaba

21 amatőr és 7 hivatásos indult a megmérettetésen, a közönség közé elvegyülve figyeltük, melyik torta tetszik a látogatóknak. Mindkét kategóriában 3-3 órát kaptak a versenyzők művük elkészítésére, míg az amatőrök délelőtt, a profik délután kezdtek.

Letisztult formák és giccs a Torta Csatán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Délutánra hatalmas asztalokon sorakoztak a az amatőrök tortái: a letisztult formákon túl „igazi" kalapot, levágott Huski-fejet, törpékkel megtámasztott hóembert, valamint magyar motívumokkal díszített édességeket is láttunk. – Nekem nem teszik, hogy erős paprika, búzavirág és papucs is került a tortára. Ez túlzás, mondhatni giccses. Sokkal szebb, ha a kevesebb a minta, mint ennél a fekete, egyszerű sárga virágokkal kirakott süteménynél. Egyértelmű, hogy sokat dolgoztak a négyemeletes páván is, de azt sem raknám ki az esküvőmön – vélekedett a lányaival az Árkádba látogató Anett.

Letisztult formák és giccs a Torta Csatán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Maláj zsűrielnök

A verseny zsűrizését hazai elismert cukrászok vállalták magukra, zsűri elnökének pedig Kelvin Chua világhírű cukrászművész fogadta el a szervezők felkérését. Kelvin Chua nemcsak hazájában, hanem az egész világon elismert cukrász művész. Számos díjat nyert az Egyesült Királyságban éppúgy, mint más országokban.

Miközben a tömeg a kiállított darabokban gyönyörködött, a hivatásosok is nekiláttak versenydarabjuk elkészítéséhez. – Fabergé tojás-tortát készítek: előgyúrtam a K2-t, ez egy nehéz forma, még soha sem készítettem ilyet. Airbrush-sal festek, először enyhén tört fehéret hordok fel. A díszítés a hobbim, szeretek versenyezni: legutóbb a tápióbicskei grillázsfesztiválon aranyérmet nyertem egy nonfiguratív alkotással – magyarázta a kisteleki cukrász, Bitóné Szilvi. Keze alatt gyorsan tortaformát öltött a hungarocell alap – ugyanis a K2 Torta Csata nem a sütésről, hanem a díszítésről szólt – sorra kerültek fel a rétegek, majd festés után a kézzel formált Fabergé tojás.

Venczelné Vígh Maja Venesz-díjas mestercukrásztól megtudtuk, a zsűri 5 szempontot figyel az értékelésnél. Az amatőr tortákat végignézve Ludvig Mária hozzátette: kellemesen csalódott a versenyművekben. – Megjelentek az angol, amerikai stílusra jellemző nagyon túldíszített torták. Pasztell színek mellett a habos-babos a kelendő – mondta a szakoktató.

Letisztult formák és giccs a Torta Csatán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– A mai verseny apropója, hogy a cukrászatról az embereknek ne csak a piskóta és a mignon jusson eszébe. Magyarországon még nem annyira ismert a cukrászművészet, pedig hazánkban többen világ- és olimpiai bajnokok. Külföldön már elterjedt, hogy művészien díszített hungarocell tortákat rendelnek dekorációnak – tudtuk meg Haluska Andreától. A K2 Torta Csata főszervezője szerint a főzős tévéműsorok is segítenek a művészet terjedésében, így növekvő az érdeklődés a tortadíszítés iránt. – A cukrászok rájöttek, hogy az airbrush-sal, azaz festékszóró pisztollyal sokkal szebb festéseket tudnak készíteni.

Letisztult formák és giccs a Torta Csatán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Korábban

A K2 Torta Csatán háziasszonyok, hobbicukrászok mérhetik össze tudásukat egész nap: negyven versenyző három kategóriában – amatőr tortadíszítő, cukrász, családi és eszköz nélküli kategória – készít kreációkat, hungarocellből. Bemutatót tart [namelink name="Erdős Hanna"] világ- és háromszoros olimpiai bajnok mestercukrász, [namelink name="Farkas Vilmos"] (tortaforma) és [namelink name="Ladányi Ildikó"] (karamell). A zsűri elnöke és a rendezvény díszvendége [namelink name="Kelvin Chua"] világhírű glazúrművész, aki tegnap a John Bull Pub és Étteremben tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be a szegedi közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!