Szeged és környéke

2012.12.24. 10:29

Ajándék Szegednek: mozgó képeslap a városról

Szeged - Mozgó képeslapot készített Szegedről, ajándékoz karácsonyra a szegedieknek néhány egyetemista és a hozzájuk tartozó videózó-fényképező baráti kör. Az első szegedi „time lapse video", vagyis „időlapos videó" december 24-én 10 órától tekinthető meg.

Újszászi Ilona

Indíték?

Az extrém sport, a videózás és fotózás, plusz egy közös zenei műfaj hozta össze azt az egyetemistákból és barátaikból álló kört, amely elkészítette Szegedről az első mozgó képeslapot – derül ki [namelink name="Guba Gergő"] társadalmi tanulmányok, illetve sajtótechnikus szakos egyetemi hallgató és [namelink name="Zsengellér Márton"] programozó informatikus történetéből.

Képhorgászok: saját nézőpontjaikból és új műfajban mutatja be Szegedet Guba Gergő (jobbról) és Zsengellér Márton időlapos videója. A szerző felvétele

"Képhorgászok": saját nézőpontjaikból és új műfajban mutatja be Szegedet Guba Gergő (jobbról) és Zsengellér Márton "időlapos videója". A szerző felvétele

– Görkoris filmezéssel kezdtük mindketten – kezdi a sztorit a VHS-technikával, régi kamerával startoló, majd a technikában és a kedvtelésben is továbblépegető Marci.

– Videós ágon mentem tovább: a Sport1, az M1, a Viasat3 és a Viva Tv is adta a reklámfilmjeimet – folytatja a mesét Gergő. Elárulja: eddigi 5-6 tévéreklámjához a hangot a szegedi egyetem gazdaságtudományi karán, majd a médiatechnológus szakon is végzett [namelink name="Kothencz Attila"] keverte. Hozzáteszi: az ifjú sound designer munkáját több hazai és nemzetközi Tv nézői és hallgatói is élvezhették már. – A videóink kooprodukcióban készülnek: a UNIQUELAB cégünkben grafikustól kezdve a programozóig többen is dolgoznak a sikerért.

Ajándék Szegednek: mozgó képeslap a városról (galéria)


Ötlet?

Rövid videó felvételek készítésére immár a fényképezőgépek is alkalmassá lettek. Ez a technikai újítás keltette fel a videózó szegedi fiatalok érdeklődését a fényképezés iránt.

– Sűríteni kell a történéseket: egy órás filmet még a saját esküvőjéről sem néz meg szívesen a legszerelmesebb házaspár sem. Ellenben az esküvő napjáról készített 5-6 perces összefoglalót akár többször is és másoknak is örömmel leforgat – összegzi tapasztalatát Marci, és máris mutatja egy szarvasi esküvő „zanzásított" változatát. Aztán a görkorisok egy évét összegző néhány perces videójukat is megmutatják a fiatalok.

– Kis helyen elfér a fényképezőgép, ráadásul videózásra is alkalmas: a Doktor House egyik epizódját is így rögzítették – magyarázza Gergő, milyen technikai újítás keltette föl az érdeklődését a fényképezés iránt. Ám „videósan" gondolkodtak: az idén nyár eleje óta készülő szegedi fotókat, a helyszíneket úgy válogatták össze, hogy abból a Tisza-parti város egy napjának sztorija áll össze.

Új műfaj?

Az intetnetes videomegosztókon új műfaj, a „time lapse video" hódít. E fényképekből összerakott videó lényegét talán „mozgó képeslap" fordítás fejezi ki a legjobban.

– Meglepődtünk, milyen klasszak lettek a felvételeink! Míg mi beszélgettünk vagy csak úgy elvoltunk a Tisza-parton, a szegedi egyetemi TIK előtt, vagy a telefontoronyban, addig három másodpercenként kattogott a fényképezőgépünk. Az elkészült képsorozat mutatja a valós idő múlását, de nem a valós időben, hanem néhány percbe tömörítve – magyarázza Gergő. Hangsúlyozza: fotóik „befényeléséhez", vagyis utómunkálataihoz [namelink name="Molnár Bence"] és [namelink name="Kiss Géza"] kreativitása mellett a szegedi egyetemen oktató [namelink name="Bracsok Norbert"] webszerkesztőként járult hozzá.

– A folytatáshoz újabb, drága felszerelésre és időre, vagyis támogatókra lenne szükségük . teszi hozzá menedzserükként föllépő barátjuk, az SZTE nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója, [namelink name="Kerekes Balázs"]. – A szegedi profi videósok kedvtelésből lettek „képhorgászok".

Képlet?

35 ezer fénykép, azaz (körülbelül 130 nézőpont X 5-6 másodperces snitt) 6 fiatal több száz órás munkája. Mindezt magába sűríti az a néhány perces mozgó képeslap, amelyet készítői december 24-én 10 órától aktivizáltak – karácsonyi ajándékként Szegednek és a Tisza-parti város szerelmeseinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!