Szeged és környéke

2012.12.13. 20:29

Zerline, a szobalány története

Szeged - Hermann Broch A bűntelenek című regényéből készült a Zerline, a szobalány története című darab, amelynek magyarországi bemutatóját Fekete Gizi főszereplésével, Sándor János rendezésében ma 19.15-től tartják Szegeden, a Korzó Zeneházban.

Munkatársunktól

A Zerline című darab az Amerikában katolikus hitre tért osztrák zsidó író, Hermann Broch A bűntelenek című regényének egyik epizódjából készült. A halála évében, 1951-ben Nobel-díjra is jelölt szerző művét először a világhírű francia színésznő, [namelink name="Jeanne Moreau"] címszereplésével 1987-ben mutatták be Párizsban. A produkció óriási sikert aratott, a Truffaut-filmek sztárja alakításáért elnyerte az év színésznője díjat. Szegeden most [namelink name="Győrffy Miklós"] fordításában, Zerline, a szobalány története címmel [namelink name="Sándor János"] állította színpadra a darabot.

Fekete Gizi Zerline szerepében. Fotó: Schmidt Andrea

Fekete Gizi Zerline szerepében. Fotó: Schmidt Andrea

Rendhagyó időpontban

Érdemes odafigyelni: a Zerline, a szobalány története előadásai rendhagyó időpontban, 19.15-kor kezdődnek a Korzó Zeneházban, hogy azok is, akik az utolsó pillanatban a kisszínház pénztárában váltják meg rá a jegyüket, kényelmesen átérjenek.

– Majdnem olyan ez a színmű, mint egy monodráma; de mégsem az, mert A. urat, az albérlőt játszó [namelink name="Barnák László"] kollégámnak is fontos szerepe van, végig kell élnie velem a történetet, amit neki mesélek el. Roppant nehéz feladat, igazi partnerség, sokat segít nekem is – mondja a Zerline szerepét alakító [namelink name="Fekete Gizi"], aki augusztus óta készül a mai bemutatóra. – A legnagyobb kihívás a nagyon nehezen elmondható hatalmas mennyiségű szöveg megtanulása volt: egy szobalány életét, a családoknál szerzett tapasztalatait mesélem el fiatalságától egészen az öregkoráig. Furcsa, fülledt világ rajzolódik ki a történetekből. Iszonyatos érzelmi töltetű szöveg, lelkileg is megviselt, de mostanra megszerettem és élvezem, mert minden alkalommal újabb és újabb dolgokat fedezek fel benne. Máig érvényes módon benne van minden, ami az élet: egyaránt szól a szerelemről, gyűlöletről, haragról, szenvedélyről, gyerek utáni vágyról, egymás kijátszásáról és becsapásáról. Zerline alakjában sok eddigi szerepem, színpadi életem is benne van. Nem „átváltozóművész" vagyok, így mint minden szerepemet, ezt is önmagamból építettem föl. Sokat köszönhetek Sándor Jánosnak, aki hatalmas tapasztalattal, tudással rendezte meg ezt a produkciót is; öröm volt vele dolgozni. A Korzó Zeneház mint játéktér nem adta magát könnyen, de a kollégák segítségével, [namelink name="Molnár Zsuzsa"] díszlet- és jelmeztervező ötleteivel sikerült igazi, buja, szerethető színházi atmoszférát teremteni benne.

Fekete Gizit ebben az évadban Füst Milán Boldogtalanok című drámájában, az Anya szerepében is láthatja majd a közönség – a produkciót [namelink name="Harsányi Zsolt"] rendezésében a tavasszal mutatják be a kisszínházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!