Szeged és környéke

2013.02.05. 22:41

A Facebookon gyűjtött az injekcióra

Szeged - A Facebookon kért segítséget egy onkológiai készítmény megvásárlásához egy fővárosban élő szegedi lány. Kitti csonttumorát a műtét előtt injekciókúrával kezelik, amely alkalmanként több mint 100 ezer forintba kerül. Hasonló eset nagyon ritkán fordul elő: csak kivételes helyzetekben kapnak önköltséges készítményeket a betegek.

Timár Kriszta

A Facebookon keresett támogatókat egy szegedi – nyár óta a fővárosban élő – lány, hogy egy drága onkológiai készítményt meg tudjon venni magának. A 21 éves Insperger Kittiről novemberben derült ki, hogy óriássejtes csonttumora van, ami miatt az egész könyökízületét ki kell cserélni. A műtét előtt azonban egy injekciókúrát javasolt neki orvosa, amely akár évekre is elodázhatja az operációt.

– Ez a szer alkalmanként 100-120 ezer forintba kerül – mesélte Kitti. – Zsugorítja a tumort, ezáltal biztonságosabb és sikeresebb műtétet garantál. A tb viszont sajnos nem támogatja, így a hosszú távú kezelést nem tudom kifizetni.

A csonttumor miatt Kitti egész könyökízületét ki kell cserélni. Fotó:DM/DV

A csonttumor miatt Kitti egész könyökízületét ki kell cserélni. Fotó:DM/DV
A lány ugyan nem fekszik kórházban, homokóra alakúra deformálódott jobb kezét azonban nem tudja használni, a fájdalom miatt pedig sokszor aludni sem bír. November óta nem is dolgozik – ezért kért segítséget másoktól.

– Nekem szerencsém volt, mert a munkahelyemről végül kaptam támogatást, kifizetik az injekcióimat. Sokaknak azonban nincs segítsége, így nem kapnak lehetőséget a modern kezelések igénybevételére – mutatott rá saját példájával a rendszer hiányosságaira a fiatal lány. A szakember szerint azonban szerencsére ritkán fordul elő ilyen helyzet.

– Az említett szer egy új készítmény, amelyet még valóban nem fogadott be az egészségbiztosító, de már folynak erről a tárgyalások – mondta el [namelink name="Kahán Zsuzsanna"], a Szegedi Tudományegyetem Onkotherápiás Klinikájának tanszékvezető professzora. – Hasonló eset azonban, amikor a betegnek kell fizetnie a terápiáért, csak elvétve fordul elő. Olyan helyzetben képzelhető el ilyesmi, amikor egy befogadott készítmény valamilyen ellenjavallat miatt nem adható. Olyan is előfordul, hogy egy beteget tájékoztatunk, hogy létezik újabb készítmény, amely még térítésköteles, és felajánljuk neki a választást, hogy finanszírozza-e magának. Évente 1-2 esetnél azonban nincs több ilyen a klinikánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!