Szeged és környéke

2013.02.05. 14:47

Bombázó szegedi cheerleaderek - videó

Amerikai filmekből ismerős mozdulatokkal kápráztatják el a drukkereket és a csapatokat a parányi forrónadrágokba öltözött szegedi egyetemista lányok.

Segesvári Csaba - Horváth Attila

– Egy-két-há, tekered a csípődet, majd a fordulást elindíthatod a fejeddel, és fel! – magyarázta [namelink name="Debreceni Vanda"] a lányoknak a cheerleaderek edzésén. A 2011 novemberében alakult szurkolócsapat ma 20 fővel készül az egyetemi sportolók támogatására.

– A táncosabb vonalat képviseljük, nem megyünk rá az emelésekre. Minden olyan lányra számítunk, aki szeret táncolni – mondta a csapat vezetője.



Megtudtuk: a lányok eddig két koreográfiát készítettek el, a harmadik éppen alakul. Márciusban versenyen is indulnak, ezért heti két edzéssel készülnek.

Érdekesség, hogy manapság a hajrázók mintegy 97 százaléka nő, de a sportágat a férfiak találták fel és űzték kizárólagosan az 1920-as évekig. Az első profi cheerleader csapatot a Dallas Cowboys amerikaifocicsapat szervezte meg még a hatvanas években, de először az 1972–73-as szezonban szurkoltak a lányok a pálya szélén. Manapság – elsősorban a kosárlabdacsapatok cheerleaderei között már fele-fele arányban vesznek részt nők és férfiak – írja a Wikipédia.

Bombázó szegedi cheerleaderek. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A leggyakoribb hajrázó-sportsérülés a törött kar és a felhasadt száj, elsősorban az elhibázott emeléseket és dobásokat követő eséseknek köszönhetően.

Sőt, ma már nemcsak a pályán, hanem a közönség soraiban is számos (fizetett) vezérszurkoló található. Erre példa a lenti videó is.

Az egyik legdurvább slágerre nyomják a fiúk: Rebecca Black - Friday, ahogy az Ottawa Senators vezérszukolói nyomják... Tuti kaptak prémiumot is: a Sens 2-0-ra verte a Washington Capitalst Greening és Condra góljaival 2011. március 25-én
És arra is van példa, hogy egy szurkoló már nem felel meg a "kívánalmaknak". A friss Super Bowl-győztes Baltimore Ravens 23 éves cheerleaderét, Courtney L.-t otthonhagyta és nem vitte el a New Orleans-i fináléra, mondván, felszedett pár kilót, és különben is, már öt éve pompomozik. A drukkerek annyira felháborodtak, hogy a Facebookon külön oldalt hoztak létre, így támogatva az idei, pontosabban tavalyi szezon 100 legszebb cheerleadere rangsorában 57. helyet megszerző lányt. Nem jártak sikerrel...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!