Szeged és környéke

2013.02.19. 20:18

Kétszer annyi a szifiliszes Csongrád megyében

Csongrád megye - Egyre több a nemi beteg Magyarországon, háromnegyedük férfi. Az utolsó negyedéves statisztikák alapján Csongrád megyében a szifiliszesek száma megduplázódott egy év alatt. Egy felmérés szerint a magyarok keveset tudnak a nemi úton terjedő betegségekről.

Timár Kriszta

Egyre több a nemi beteg Magyarországon. A tripperesek száma 14 százalékkal, a chlamydiás megbetegedések száma 6 százalékkal nőtt az elmúlt évben. A szifiliszes esetek száma szintén jelentősen megnőtt. AIDS tekintetében viszont az alacsonyan fertőzött országok közé tartozunk: eddig 2115 főt diagnosztizáltak HIV-vel, évente 160-180 új esetet regisztrálnak. A nemi betegek háromnegyede férfi.

Csongrád megyében 34 HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, ez azonban csupán a bejelentett, kiszűrt eseteket jelenti. Vélhetően ennél több beteg van, ám ha nem mennek el szűrésre, nem derül ki róluk. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, 2012. negyedik negyedévi jelentésében az szerepel, hogy megyénkben október és december között 5 új szifiliszes, 7 chlamydiás és 7 új tripperes beteget találtak. Ez a tavalyi év előző időszakához képest nálunk is növekedést jelent: a szifiliszes esetek például megduplázódtak.


A felsoroltak egyébként csupán a legjelentősebb nemi megbetegedések. Több mint 30-féle kórokozó terjedhet szexuális együttlét útján, amelyek között baktériumokat, vírusokat, gombákat, egysejtűeket és élősködőket egyaránt találunk. Ez a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él. Szakemberek szerint ezért nem árt kivizsgálást kérnie annak, aki óvszer nélküli nemi életre készül partnerével. A véradás erre nem megoldás, ott ugyanis kizárólag szifiliszre és HIV-re szűrnek. AZ ÁNTSZ-nél végeznek anonim AIDS-szűrést, azonban ott is csak erre az egy vírusra lehet vizsgálatot kérni. Léteznek viszont kifejezetten a nemi betegségek szűrésére szakosodott rendelések, amelyek komplex kivizsgálást biztosítanak.

Több magánrendelés mellett ilyen Szegeden a Kálvin téri Bőr- és Nemibeteg Gondozóban működő STD centrum is. Igaz, a szakrendelést vezető [namelink name="Gaál Magdolna"] tapasztalatai szerint az a ritkább, hogy megelőző szűrésre jelentkeznek. Általában azért keresik fel a páciensek őket, mert már valamilyen problémájuk van.

Kevés az ismeret

A nemi betegségek terjedésének hátterére magyarázatot adhat a Durex 36 ország 29 ezer embere, köztük 500 magyar körében végzett felmérés eredménye. Szexuális szokásaikról kérdezték őket, beleértve a védekezés és a nemi betegségek témakörét is. Mint kiderült, a magyar férfiak 71, a magyar nők 75 százaléka saját bevallása szerint nem tud eleget a nemi úton terjedő betegségekről.

– Tény, hogy az utóbbi időben megnövekedett a forgalmunk: havonta 300-400 betegünk van. Ám ez nemcsak azt jelentheti, hogy több a nemi beteg, hanem azt is, hogy a rendelésünkről többen tudnak – fogalmazott az adjunktus. – Bár több mint 10 éve létezik, mégis sokan még mindig urológushoz vagy nőgyógyászhoz fordulnak panaszaikkal. Természetesen a panaszokon ők is tudnak segíteni, de bizonyos esetekben az STD centrum diagnosztikában többet tud nyújtani.

A szakrendelésen különböző baktériumok és gombák mellett a chlamydiára, HIV-re és a szifiliszre is tudnak szűrni, térítés fejében pedig HPV-vizsgálatot is végeznek. Nőknél emellett pH-t is tudnak mérni, valamint festett kenet készítésére és annak mikroszkópos vizsgálatára is van lehetőség, amely egyes esetekben azonnali diagnózist eredményezhet.

– Gyakori, hogy a fertőzések tünetmentesek, így egy tartós kapcsolatban is megfertőzhetik egymást a partnerek – mondta el Gaál Magdolna. – Éppen ezért érdemes vállalni ezeket a vizsgálatokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!