Szeged és környéke

2013.02.21. 21:53

Kicserélik a Somogyi utca kandelábereit

Szeged - Nem elég magasak, veszélyeztetik a közlekedést a Somogyi utca új kandeláberei. Ki kell cserélni azokat. A lámpák eddig is erősen megosztották a szegedieket.

Dombai Tünde

Olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy úgy tudja, lecserélik a Somogyi utca új kandelábereit, mert túl alacsonyra sikerültek. Utánanéztünk, a hír igaz, nem városi legendáról van szó.

– A Somogyi utcai kandeláberek méretének eltérése a műszaki átadáson derült ki, amikor elvégezték az ellenőrző méréseket. A gyártó nem a terveknek megfelelően készítette a lámpaoszlopokat. Az eltérés nem jelentős, ha viszont magasabb járművek haladnak át alattuk, mint amilyen például egy emeletes busz, akkor veszélyeztetheti a közlekedést – tájékoztatott a Dugonics és Árpád tér felújítását lebonyolító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója. [namelink name="Máté Tamás"] hozzátette: az új, komplett kandelábereket már gyártják. A vállalkozó a gyártói hibát elismerte, saját költségén készíti el az előírásoknak megfelelő lámpaoszlopokat, és helyezi ki. A cserére előreláthatólag február utolsó és március első hetében, 4 nap alatt kerül sor. Az utca közvilágítását a csere idején is biztosítják. A Somogyi utcát a lámpaoszlopcsere idejére nem zárják le, az autóforgalom haladhat. Jelenleg a Kelemen utca felől 4 méteres magassági korlátozást jelző tábla figyelmeztet az elakadásveszélyre.

Egyelőre magassági korlátozást jelző tábla figyelmeztet az elakadásveszélyre – a csere később következik. Fotó: Schmidt Andrea

Egyelőre magassági korlátozást jelző tábla figyelmeztet az elakadásveszélyre – a csere később következik. Fotó: Schmidt Andrea

Póthatáridő után

A kivitelező SADE-Magyarország Mélyépítő Kft.-nek a 730 milliós belváros-felújításra a közgyűlés jogi bizottsága január végéig póthatáridőt jelölt ki. Most a 25 napos műszaki átadási folyamat zajlik.

A 11 kandeláber kinézete nem változik. Annak ellenére sem, hogy a külalakja erősen megosztja a szegedieket. Megírtuk: olvasóink szerint ostorhoz vagy cigarettához hasonlítnak a lámpaoszlopok, és zavaró a hideg fényük, ezért lecserélnék azokat. Mások a védelmükbe veszik a lámpákat, mondván: elsőre meghökkentők, de szépek, és modernségükkel együtt is harmonizálnak az épületekkel. [namelink name="Haág Zalán"], a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke (Fidesz–KDNP) azt nyilatkozta, hogy sztrádafelhajtót vagy menekülttábort idéz a lámpasor, sem az oszlopok alakja, sem a sűrűsége nem harmonizál az utcaképpel.

– A Somogyi utca átvezet a Dugonics térről a Dóm tér felé. A sokféle korú és stílusú épület elé semleges küllemű kandelábereket választottam. Ennek köszönhetően továbbra is a háttér meghatározó, pozitív létet sugárzó építményei maradnak hangsúlyosak. A lámpák fényét elsősorban az úttest felületére irányítottuk, hiszen a lakásokba nem akartunk bevilágítani, az üzleteknek pedig mind megvan az egyedi világításuk. A lámpasort a helyén látva nem bántam meg a döntésemet. A Dugonics tér a város és az egyetem nappalija lesz, amelyben helye van a réginek és az újnak – érvelt korábban [namelink name="V. Zákányi Ildikó"], a Dugonics és az Árpád tér átépítését tervező Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. vezető tervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!