Szeged és környéke

2013.02.10. 20:55

Lakattal védekeznek a kukaborogatók ellen

Szeged - Szemétfosztogatók borzolták a kertvárosi lakók idegeit a szegedi Móravároson. Többen lelakatolták a kitett kukákat, mások inkább később vitetnék el. A körzeti megbízottak intézkedtek.

Dombai Tünde

Csatatérré változtak Móraváros kertes övezetének utcái az elmúlt hetekben. – Nem csak a mi utcánkban fordult elő, hogy reggelre az összes ürítésre váró kukát áttúrták, kiborították, a szemetet otthagyták a földön. Már akkora méreteket öltött a probléma, hogy az egyik kukásautó sofőrje kihívta a cég rendészeit, ők lefényképezték a lehetetlen állapotot, de ennél többet nem tehettek – panaszolta a Csáktornyai utcában lakó [namelink name="Pető Zoltán"]. Hozzáteszi, nem lenne amúgy kifogása a guberálók ellen.

Központi kérdéssé vált a kitett kukák sorsa Móravároson.  Fotó: Schmidt Andrea

Központi kérdéssé vált a kitett kukák sorsa Móravároson. Fotó: Schmidt Andrea
Akkor lett nagyon elege, amikor éjjelente szétszórták a szemetet. Kérte a szolgáltatót, hogy a gyűjtőautó később jöjjön feléjük, hogy munkába indulás előtt tehessék ki a kukákat a ház elé. Arra is kíváncsi volt, hogy kit értesíthet, ha szeméttúrókat lát. Ha sétálni indul a kutyáival, és látja a kerékpárral közlekedő kapucnis pulóveres szemetelőket, felszólítja őket, hogy hagyják abba a szemétszórást, de ezen kívül nem tehet semmit.
A szintén móravárosi Alkony utcából egy társasház közös képviselője jelezte, hogy a guberálók hónapok óta rájárnak a kukájukra, és rendre kihasogatják a nejlonzsákokat, szétterítik a szemetüket, nem győznek utánuk takarítani. Ők lakatot szereltek a tárolóedényükre.

Megfogták a károkozókat

– Több lakosság bejelentést kaptam a szemétteleppé változtatott kertvárosról. Jó hírem van, a napokban a móravárosi körzeti megbízottak rajtakaptak egy guberáló brigádot – tudtuk meg a körzet önkormányzati képviselőjétől. [namelink name="Nógrádi Tibor"] elmondta: a közelben lakó háromfős csapat egy másik háromfős társaságot is lebuktatott. Úgy tudja, a szabálysértők fejenként 50 ezer forintos bírságra számíthatnak. Reméli, rend lesz a városrészben, de egy biztos: a kmb-sek a szemétszállítás előtti estéken fokozottan figyelni fogják a köztereket.

Ez nem csak Móravárosra jellemző. Olvasónk a belvárosi Semmelweis utcában látta, hogy a gyűjtőkonténer környékét ott is szemétteleppé változtatták a turkálók.

[namelink name="Bakacsi Zoltán"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetője szerint semmit nem old meg, ha a kukásautók később gyűjtik be a szemetet, mert ettől a délutános műszak húzódna az éjszakába. Az IKV-s házak kezelői ráadásul hajnali 3-kor hordják ki a kukákat, hogy az összes edénnyel végezzenek, mire a gyűjtőautó odaér. A környezetgazdálkodási cég azt tapasztalja, hogy a közterületen elhelyezett 4 köbméteres edényeket is fosztogatják. Mivel a cég nem hatóság, nem alkalmazhat szankciót, a megoldás az marad, hogy aki teheti, ne este tegye ki a tárolóedényét. A szemetelőket a közterület-felügyelőséghez, a városőrséghez, a polgárőrséghez vagy a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályához lehet bejelenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!