Szeged és környéke

2013.02.08. 16:16

Székely zászlót kap a megyeháza

A székelyek iránti szolidaritás jeleként kitűzik a székely zászlót a szegedi megyeházán – döntötte el pénteken a megyei közgyűlés. A képviselők Kligl Sándor szobrászművésznek ítélték oda a Csongrád Megye Díszpolgára címet.

Bakos András

Muszáj csökkenteni az ivóvíz arzéntartalmát, akkor is, ha látszik, hogy a kikényszerített beruházásokkal az unió mesterséges piacot teremtett a tisztító technológiát forgalmazó cégek termékeinek – szűrték le a megyei közgyűlés képviselői. A megye lakosságának egészségügyi állapotáról Tombácz Zsuzsanna megyei tisztifőorvos tartott tájékoztatót, ennek kapcsán került szóba az arzén-problematika. Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelem parancsnoka arról számolt be, hogy tavaly az előző évhez képest csökkent a szabadtéri tüzek száma, kevesebb volt a haláleset is, a gyulladások okát pedig a korábbi 46 százalék helyett 58 százalékban sikerült kideríteni. A megyei önkormányzat idei költségvetésének megalkotásakor Piri József és Bedő Tamás (MSZP) is szóvá tette, hogy bár az önkormányzatnak a csökkentett méretéhez aránylik a bevétele, igazi feladatot – a területfejlesztési koncepció elkészíttetésén túl – egy éve nem kap. Gémes László (Fidesz-KDNP) erről azt mondta: e közgyűlésnek akkor sem volt nagyobb ráhatása a megye életére, amikor 17 milliárdból gazdálkodott, mert a pénz nagy része intézményfönntartásra ment el. Most viszont leült az összes civil szervezettel és helyi önkormányzattal, megtervezni a jövőt. Ez az a munka, amelyet korábban senki sem végzett el.

Csongrád megye önkormányzata most azonnal fölajánlja külföldi testvérmegyéinek, hogy kitűzi zászlajukat épületében – javasolta Magyar Anna elnök. Ezzel a diplomatikus megoldással a viták kereszttüzébe került közösségi jelkép, a székely lobogó is megjelenhet a megyei önkormányzat hivatalos helyiségében. Ezen tanácskoztak a legtovább a képviselők, bár a kitűzésről egyetértett a kormánypárti és a két ellenzéki frakció. Tóth Péter (Jobbik) fölajánlotta, ők azonnal megveszik a zászlót, hogy a kihelyezésnek ez ne legyen akadálya. Kérte viszont, hogy az épület homlokzatára kerüljön a lobogó. Erről azonban, mint kiderült, előbb meg kell kérdezni a kormányhivatalt is, hiszen a házat közösen birtokolják. Az első emeleti folyosón azonnal, bárhová ki lehetne függeszteni, mert az csak a megyéé. Toroczkai László (Jobbik) azt mondta, szakítani kell azzal a külpolitikával, amely azon aggódik, milyen kiállásnak mi lesz a következménye, szerinte e magatartás miatt szenvedett hátrányt mindig a magyarság. Toroczkai felesége román, és nem érti, a magyarok miért óvatoskodnak: ha Erdélyben mindenütt, ahol többségben vannak a magyarok, kitűznék a polgármesteri hivatalra a székely zászlót, a román kormány nem tudna mit lépni.

A megyei közgyűlés Kovács-Tanács Istvánnét, az ásotthalmi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatóját, valamint Forró Lajos történészt, televíziós újságírót tüntette ki a Csongrád Megye Közművelődéséért Díjjal az ülés elején. A végén pedig úgy döntöttek a képviselők, hogy a Csongrád Megye Díszpolgára címet Kligl Sándor szobrászművésznek ítélik oda. Az alkotó lapunk érdeklődésére azt mondta, meglepődve, meghatódva fogadta a hírt. A megyeháza előtti doni emlékmű, valamint a Széchenyi téri Szent István és Gizella-szobor alkotója most több köztéri munkán dolgozik, így a velencei evezőspályánál fölállítandó Kolonics György-emlékművön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!