Szeged és környéke

2013.03.16. 19:26

Csongrád megye kitüntette Kligl Sándort és a TiszapART Televíziót

Szeged – Kligl Sándor egyike azoknak, akik megtörték a korábbi politikai ízlésdiktatúrát – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a III. Nemzeti esten, Szegeden. A méltatott szobrászművész kapta az ünnep alkalmából a Csongrád Megye Díszpolgára címet. Csongrád Megye Sajtódíja idén a TiszapART Televízióé.

Bakos András

[namelink name="Takács Éva"] Arany Páva-díjas népdalénekes, a Cuháré Táncműhely és a Rozsdamaró zenekar adott műsort a III. Nemzeti esten a szegedi megyeházán szombaton. [namelink name="Kárász Zénó"], a Szegedi Nemzeti Színház művésze Petőfi Sándor Nemzeti dalát szavalta. Az 1848. március 15-i forradalom és a szabad sajtó napja alkalmából Csongrád Megye Sajtódíját idén a szegedi TiszapART Televízió szerkesztőségének ítélte az önkormányzat. A díjat [namelink name="Magyar Anna"] elnök adta át [namelink name="Forró Lajos"] stúdióvezetőnek. A 8 éve működő nonprofit médium elsősorban a megye kulturális életével foglalkozik. Színházi, bábszínházi előadásokról, zenéről, képzőművészetről, filmekről, könyvekről, épületekről, népi hagyományokról, szokásokról és a történelemről készít műsorokat, bemutatja a tudomány eredményeit.

Csongrád megye kitüntette Kligl Sándort és a TiszapART Televíziót. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A Csongrád Megye Díszpolgára – Civitate Honoris Causa Donatus Comitatus Csongradiensis díjat [namelink name="Kligl Sándor"] szobrászművésznek adta át Magyar Anna. Az alkotó ősei a törökök ellen harcolva jöttek Magyarországra és szereztek nemességet, Kligl Sándor szépnagyapja Bács-Bodrog vármegye táblabírája, az üknagyapa, Kligl József pedig Bécsben tanult festészetet, emellett jó néhány műszaki találmány fűződik a nevéhez, Petőfi, Kossuth is írt róla – mondta a kitüntetettet méltatva [namelink name="Lezsák Sándor"], az Országgyűlés alelnöke. A jeles ősök között említette Székely Lászlót, Temesvár főépítészét is. „Kligl Sándor erős jellemét igazolja, hogy bár életpályájának fele a szocialista diktatúra időszakára esett, nem hódolt be a hatalom csábító szirénhangjainak, nem szocialista vezérek és munkásmozgalmi szobrok készítésével emelte fel a karrierjét, sőt valójában fékezte is érvényesülését az ilyen munkáktól való tartózkodása" – mondta az alelnök, utalva arra, hogy Kligl számára intő példa lett egyik mestere, a Sztálin-szobrot alkotó, tehetséggel megáldott Mikus Sándor tragikus sorsa. Lezsák Kligl Sándort igazi realistának nevezte, akit külön elismerés illet „azért a közéleti bátorságáért, amit akkor kellett tanúsítania, amikor megtörte a korábbi politikai ízlésdiktatúrát, és megalkotta a szovjet munkatáborba elhurcolt magyar országgyűlési alelnök, Kovács Béla szobrát". Az alkotóra még sok munka vár, mert – mint a politikus fogalmazott – jó néhány helyen kell még emléket emelnie olyan fontos történelmi személyiségeknek, akikről a közelmúltig hallgatott a közösség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!