Szeged és környéke

2013.03.22. 19:48

Hiába szólítgatták a vállalkozókat

Szeged - Nem érdekli a Csongrád megyei vállalkozókat, mire szerezhetnek pénzt a jövőben az Uniótól. Nem hajlandók elárulni azt sem, mire lenne igényük – hangzott el a megyei közgyűlésen. A képviselők szerint ezen a helyzeten valahogy változtatni kell, mert így nincs sok értelme fejlesztési tervet írni.

Bakos András

34 év a Csongrád megyei rendőrök átlagéletkora. Tavaly a zseblopások kivételével az összes bűncselekményfajta felderítési mutatóján javítottak, szabálytalankodó külföldiek ellen 2258 esetben jártak el, és a rájuk kirótt 162 millió forint büntetés be is folyt – derült ki az ország legrégebben hivatalban lévő megyei rendőrfőkapitányának, [namelink name="Lukács János"] dandártábornoknak a tájékoztatójából, amelyet a megyei közgyűlés előtt tartott pénteken. A legtöbb embercsempészt Európában a mi rendőreink fogták el, 110-et. A közbiztonság minőségét a képviselők egyhangúlag dicsérték. [namelink name="Gémes László"] (Fidesz) kérte, hogy az autópályán az előzési tilalmat megszegő, a követési távolságot nem tartó kamionokkal szemben gyakrabban lépjenek fel. [namelink name="Lajtár József"] vezérőrnagy, gazdasági főigazgató, országos főkapitány-helyettes erre reagálva számolt be arról, hogy hamarosan 362 kamerát állítanak munkába az autópályákon. [namelink name="Toroczkai László"] (Jobbik) kérdésére válaszolva Lukács János megerősítette: az ásotthalmi-királyhalmi határátkelőhely áprilisi megnyitásának magyar részről nincs akadálya, a szerb oldalon viszont még nincsenek készen.

Nagyon jó, politikamentes, konszenzusos anyag készült, a kérdés csak az, hogy megvalósul-e – mondta Toroczkai a megye területfejlesztési koncepciójáról, amelynek a következő hetekben lesz a társadalmi vitája, tehát még sok minden belekerülhet. A szentesi [namelink name="Szirbik Imre"] (MSZP) módosító javaslata, amely a megye északi részének fejlesztését külön pontban kezelte volna, például nem, mert a kormánypárti közgyűlési többség nem támogatta. Egyes elemeit azonban beemelik az egy tartózkodással elfogadott dokumentumba. Ez összegzi majd a megyében élők, önkormányzatok, civilek és vállalkozások fejlesztési elképzeléseit. Ez alapján lehet majd pályázni uniós forrásokra, azért lenne jó, ha mindenki tudna róla. [namelink name="Magyar Anna"] elnök arról számolt be, hogy a megyében működő 30 ezer vállalkozást előbb a kamarán keresztül próbálták elérni, ám mivel listát nem adott a köztestület, interneten, más fórumokon kérték ki a véleményüket. Elszomorító volt az érdektelenség.

Ez másutt is jellemző, például Makón, amikor az önkormányzat csaknem ingyen kínálja a portát az ipari parkban, az egyeztetésre mégis csak a meghívottak töredéke jön el. Pedig – mondta [namelink name="Buzás Péter"] (MSZP) – a miniszterelnöknek a munkahelyteremtésre vonatkozó, jogos szándéka csak akkor teljesül, ha a politika valahogyan megtudja a cégektől, vállalkozóktól, merre szeretnének fejlődni. Ennek híján nem sokat ér a terv. [namelink name="Ádók János"] (Fidesz) úgy érezte, ez sarkítás. Amerikai példát hozott: a vállalkozások ott a maguk eszétől ingatlanokba fektettek az elmúlt évtizedben, és jórészt ez idézte elő a válságot. Szerinte az üzleti szféra mellett a politika és a tudomány szerepe is lényeges a tervezésben. Ám másoknak, Gémes Lászlónak, Orbán Imrének (Fidesz) is az volt a véleménye, sürgősen ki kell dolgozni „valamilyen módszertant" arra, hogy azok, akikhez elvileg majd a legtöbb pályázati lehetőség szól, nagyobb arányban vegyenek részt a tervezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!