Szeged és környéke

2013.03.24. 13:32

Tűzzsonglőrök és ígéretfa a Föld Óráján Szegeden

Szeged - A globális felmelegedés elleni küzdelemre és az energiapazarlás visszafogására hívták fel a figyelmet a Föld Óráján világszerte. Szegeden az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) is lekapcsolták a villanyokat szombat este.

Vida-Szűcs Imre

- Nem pazaroljuk feleslegesen a vizet, és lekapcsoljuk a villanyt azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodunk. Páran azt írták az ígéretfára, hogy elzárják a vizet, amíg fogat mosnak. Nekünk ez természetes volt eddig is - foglalta össze a szegedi egyetem két hallgatója, [namelink name="Vajda Flóra"] és [namelink name="Berecz Tünde"], hogy ők mit tesznek a környezet védelméért. A lányokkal a szegedi TIK-ben találkoztunk szombat este, ahol 20 óra 30-kor jelképesen lekapcsolták a világításokat. A sötétség idejére többféle programmal, például tűzzsonglőrök bemutatójával, társasjátékokkal, zöld kvízzel, élőzenével és éjszakai tetőtúrával várták a látogatókat.

Tűzzsonglőrök és ígéretfa a Föld Óráján Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A Föld Óráját 2007-ben rendezték meg először Sydneyben. Az idei évben a WWF Magyarország hatodik alkalommal csatlakozott a világ legnagyobb civil önkéntes akciójához, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedés elleni küzdelemre és az energiapazarlás visszafogására. Szombaton a világ 152 országának több ezer településén és vállalatánál oltották le egy órára a villanyokat.

[namelink name="Erdélyi Evelyn"], a TIK igazgatója szerint már nem lehet kérdés, miért fontos, hogy a környezettudatosságra figyeljünk. Az intézmény, amely harmadszor csatlakozott az akcióhoz, évről évre csökkenti energiafelhasználását. - 2008-ban 220 ezer köbméter volt a gázfogyasztás, tavaly 152 ezer. Az áramfogyasztás 2008-ban 2 millió 780 ezer kilowattóra volt, a tavalyi évre ez 2 millió 170 ezerre csökkent - közölt néhány adatot Erdélyi Evelyn. Hozzátette, éjszakánként semmilyen világítás nincs a TIK-ben, csak a kandeláberek lámpái égnek.

Tűzzsonglőrök és ígéretfa a Föld Óráján Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)


Szeged városa is csatlakozott a környezetvédelmi akcióhoz: 24 épület, szobor díszkivilágítása szünetelt egy órán keresztül. Lekapcsolták többek közt a városháza, a dóm, az Anna Fürdő, a Mátyás téri ferences templom díszkivilágítását, de jónéhány Széchenyi téri szobor is sötétben maradt. A Föld Órája Fővárosa címet Szigetszentmiklós nyerte el - ezen a településen regisztráltak hazánkból legtöbben a lakosságszámhoz viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!