Szeged és környéke

2013.04.23. 22:03

˝A jezsuita rend tartozik a pápához˝

Szeged - A trianoni szerződés után telepedtek le a jezsuita rend tagjai Szegeden. Jelenleg három atya két misét tart naponta a belvárosi Szent József-templomban. Mindannyian örülnek, hogy saját rendjükből választottak pápát, ugyanakkor meglepte őket a döntés.

Horváth Attila

– Nem a pápa tartozik a jezsuitákhoz, hanem a jezsuita rend tartozik a pápához – mondja Rigó Jenő, aki Jenő atya néven mutatkozik be. Szerény, de takaros a szegedi jezsuita lelkészek épülete, amely a Dáni utcai templom mögött épült. Itt találkozunk Jenő atyával és paptársával, Béla atyával, azaz Bohán Bélával. A harmadik lelkész Deák Ferenc, Feri atya. Ő a legidősebb közülük, 18 évig Chilében élt, találkozott is az argentin Jorge Mario Bergoglióval, azaz Ferenc pápával.

Ferenc az első jezsuita, akit pápának választottak. A legismertebb felfogás szerint a jezsuiták célja, hogy nemcsak saját üdvösségükön és tökéletesedésükön, hanem a hit védelmén és terjesztésén, valamint másoknak a keresztény hitéletben való előrehaladásán is fáradozzanak.

˝A jezsuita rend tartozik a pápához˝ Fotó: Frank Yvette (galéria)


– Küldetésünk a hit szolgálata és az igazságosság előmozdítása – fogalmazza meg Jenő atya. Mint mondja, a társadalmi igazságosságot úgy lehet elérni, hogy emberek közötti kiegyensúlyozottságra törekednek.
Szegeden jezsuita kollégium is működik, ahol egyetemisták laknak, összesen 26-an. Elsősorban orvos-, egészségügyi, fogorvoshallgatók élnek ott. – Szakkollégiumot is szeretnénk indítani, minél több fiatallal – teszi hozzá Jenő atya.

Történet

A jezsuita rend alapítója Loyolai Szent Ignác. Rendalkotmányukat III. Pál pápa 1540. szeptember 7-én hagyta jóvá. A rendalapítás idején javában terjedt a reformáció, és ez döntően meghatározta az alakulófélben lévő jezsuita rend szellemiségét. A protestáns hitújítókhoz hasonlóan a jezsuiták is az egyház megújulásáért szálltak síkra, de anélkül, hogy elszakadtak volna a katolikus egyháztól, amelyet szerintük a római pápához való hűségük biztosít.

A lelkészek elmondják, létezik állandó közösség, tagjai rendszeresen jönnek hozzájuk. Mindenki megfordul náluk, aki vallási összejövetelekre jár.

A Kárpátaljáról másfél éve Szegedre érkezett Béla atya azt mondja, az 1700-as években jöttek először jezsuita rendtartomány tagjai a városba, iskolát, kollégiumot építettek volna, de nem kaptak plébániát, így továbbálltak. – A trianoni szerződés miatt jöttek ide ismét, de már kényszerűségből. A Szent József-templomot 1931-ben áldották meg a Dáni utcában, azóta fogadja a hívőket – meséli a 78 éves lelkész.

– Természetesen nem mindenki fogadta jó néven, hogy jezsuita pápát választottak. Mi kicsit meglepődtünk, de nagyon örültünk neki. Szeretnénk, hogy a II. Vatikáni Zsinaton elfogadott dokumentumai minél jobban érvényesüljenek. Szeretnénk a gyorsan változó világban maradandó értéket közvetíteni – mondja Rigó Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!