Szeged és környéke

2013.04.18. 20:24

˝Kollaboráns jobbikos tolja Simicska szekerét Szegeden˝

Szeged – Miközben zöld tollakkal ékeskedik a Jobbik a parlamentben, Szegeden a Tiszába engedné a termálvizet – mondja az LMP. A zöldpárt szerint a Bohács-terv sem Szeged, sem pedig a városlakók érdekeit nem szolgálja.

Munkatársunktól

Mást mond a Jobbik a termálvíz visszasajtolásról a parlamentben, mint amit tesz a szegedi közgyűlésben, amikor a Bohács-tervet támogatja – hangzott el ma az LMP Kollaboráns jobbikos pénzember tolja Simicska szekerét Szegeden címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján.

Jobbik a parlamentben

[namelink name="Bohács Zsolt"] előterjesztése alapján biomassza-erőművet építenének a rókusi lakótelepen és használati melegvízként hasznosítanák a szegedi termálvizet. [namelink name="Szabó Dániel"], az LMP megyei szóvivője elmondta, hogy [namelink name="Zakó László"] jobbikos országgyűlési képviselő a vízgazdálkodási törvény parlamenti vitájában a múlt héten azt állította: a visszasajtolás megoldható. Szavai szerint a termálvíz hasznosításának terén már most is pazarlás folyik. Képviselőtársa, [namelink name="Kepli Lajos"] hiányolta a kormány előterjesztésének tudományos megalapozottságát, valamint a fenntarthatósági szempontok érvényesítését. (A kormány úgy módosítaná a vízgazdálkodásról szóló törvényt, hogy eltörölné a visszasajtolási kötelezettséget – a szerk.) Kepli azt mondta Szabó Dániel szerint, hogy ha a javaslatot elfogadják, hosszú távon sérülnek a nemzeti érdekek, és valójában háttérérdekek vezérlik a jogszabály elfogadását. – A Jobbik keményen szembement a kormány álláspontjával a parlamentben, és egy, a zöldekéhez hasonló véleménnyel állt elő – mondta Szabó Dániel.

Jobbik a szegedi közgyűlésben

– Ezzel szemben a szegedi közgyűlés jobbikos képviselője, [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] szavazatával a helyi Fidesz tervét támogatja, amely a szegedi termálvizet 27 ezer 250 lakás használati melegvíz- szolgáltatására venné igénybe, és nem sajtolná vissza azt, tehát elpocsékolná – hangsúlyozta Szabó Dániel. Hozzátette: Keresztúri szavazata nélkül a fideszes javaslat nem ment volna át a múlt heti közgyűlésen, és a polgármester vétója miatt megtartandó április 26-i közgyűlésen is csak az ő igenjével kaphat többséget ismét ez az LMP szerint a város természeti erőforrásait felelőtlen módon eltékozló, erkölcsileg vállalhatatlan projekt.

LMP: A Fidesz megvásárolta a helyi Jobbik támogatását

[namelink name="Szentistványi István"] LMP-s önkormányzati képviselő szerint mást mond és mást tesz a Jobbik a termálvíz kérdésében. A városatya szerint azokat azonban, akik figyelmesen nyomon követik a Jobbik közéleti tevékenységét Szegeden, nem lepheti meg különösebben a párt kétszínűsége, hiszen pontosan tudhatják, hogy a Jobbik, amint lehetősége adódik rá, fideszes gazdasági érdekek zsoldjába szegődik. Lehetősége pedig akkor adódik rá, ha a Fidesznek szüksége van rájuk, hogy hatalmát és gazdasági érdekeinek érvényesülését biztosítsa.

– Ilyen lehetőség adódott Szegeden a 2010-es önkormányzati választások után, amikor a bebizonyosodott, hogy a Fidesznek saját, 14 fős frakciója nem lesz elég közgyűlési többségének (15 fő) biztosításához, és ezért lényegében megvásárolta a helyi Jobbik támogatását. Ekkor jött létre a szegedi Fidesz–Jobbik koalíció. Az önkormányzati választásokon 5 százalékos eredményt elért párt így közgyűlési bizottsági helyek, felügyelőbizottsági helyek sokaságát és városi cégek irányítását kaparinthatta meg azért, hogy azok többségére a Fidesz rátehesse a kezét – hangsúlyozta a képviselő. Keresztúri Farkas Csaba tagja lett az IKV Zrt. és a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. felügyelőbizottságának, továbbá a közgyűlés három legfontosabb, vagyongazdálkodási, pénzügyi és jogi bizottságának is.

Egyetemi példa

– A Fidesz-Jobbik koalíció politikai tevékenysége azóta gyakorlatilag ki is merül abban, hogy közösen megszerzett zsákmányukat védelmezzék, és a városi cégek – általuk delegált – menedzsmentjének érdekeit kiszolgálják, például értelmetlenül magas prémiumok kifizetésének megszavazásával – mondta Szentistványi István. Hangsúlyozta: a telepítendő termálkutak rendszere lehetetlenné teszi azt, hogy akár most, akár később fűtésre használhassák fel a termálvizet, majd visszasajtolják azt. – Teszik ezt akkor, amikor éppen elindul a szegedi egyetem geotermia-projektje, amelyben a szegedi termálvizet épületek fűtésére használják fel, majd visszasajtolják, tehát megújuló energiaként hasznosítják. Ezzel 30 százalékos energiamegtakarítást fognak elérni. Kézenfekvő és teljesen logikus lenne, hogy a város az egyetemhez hasonlóan cselekedjen, és úgy, ahogy azt a szegedi LMP már 2010-ben is javasolta, a város távhőszolgáltató-rendszerét is geotermiára állítsa át – hangsúlyozta a politikus.

LMP: A Jobbik a fideszes rablóprivatizáció zsoldosa?

– Kepli Lajos jobbikos képviselő a parlamentben nagyon lényegre törően fogalmazott, amikor azt mondta: a termálvíz elpazarlásával hosszú távú nemzeti érdek sérül. Jól látta azt is, hogy a visszasajtolási kötelezettség megszüntetése mögött háttérdekek állnak – vette vissza a szót Szabó Dániel. Szerinte ilyen háttérérdek Szegeden a dunaújvárosi, fideszes kötődésű Pomázi Csabáé, [namelink name="Simicska Lajos"] üzlettársáé, aki egyrészt a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. kisebbségi, 49 százalékos tulajdonosának, az Alfa Novának a tulajdonosa, másrészt pedig a mostani projektcégé, a SZENERGOTT Kft-é. – Keresztúri Farkas Csaba felügyelőbizottsági tag a távhőszolgáltató cégnél, és a kisebbségi tulajdonos delegáltja, másrészt pedig az a képviselő, aki szavazatával a szegedi közgyűlésben biztosítja, hogy a SZENERGOTT projektje többséget kaphasson – hangsúlyozta Szentistványi István, aki feltette a kérdést a sajtótájékoztató végén: ellenzéki vagy kormánypárti a Jobbik? Az igazság kérlelhetetlen bajnoka, az elmúlt húsz év elitjének könyörtelen kritikusa vagy inkább háttérérdekek képviselője, a bújtatott, fideszes rablóprivatizáció zsoldosa? A Jobbik szavazatával áll vakvágányra Szeged – hangsúlyozta Szentistványi, aki szerint sem a város, sem pedig a lakói érdekeit nem szolgálja a Bohács-terv.

* * *

Keresztúri Farkas Csaba közleménye

Az LMP legfőbb baja ebben a kérdésben az, hogy az egyetem hasonló projektje konkurál ezzel, és a párt megyei szóvivője, [namelink name="Málovics György"] már korábban is bebizonyította, hogy harcosan kiáll az SZTE gazdasági érdekei mellett, mint például mikor saját LMP-s országos politikusának Szegeden tartott sajtótájékoztatóját megcáfolva, az LMP-vel szemben megvédte a Közgépet – ellenzékiként az országban egyedül – aki finoman szólva is vitatható körülmények között elnyert egy egyetemi beruházást.

Talán most is érdekelt az egyetemi beruházásban valamilyen formában?
A Jobbik termálvíz-visszasajtolással kapcsolatos véleményével országos szinten egyetértek, de az nem mehet az emberek rovására, mint például a mezőgazdaságban, ahol a melegházakba épített fűtőrendszereknél, szinte megoldhatatlan feladat lenne a gazdának egy visszasajtoló felépítése most, vagy itt az Alföldön, ahol a talajszerkezet miatt erre még nincsen megfelelő technológia, nem beszélve arról, hogy az Alföld alatt becslések szerint egy millió évre elegendő vízkészlet fekszik.

Azt mondom várjuk meg, mit mondanak majd az országos hatóságok erről a projektről, nézzük meg milyen feltételekkel akarnak szerződést kötni. Leszögezem, hogy én Szeged érdekében politizálok, és ebben a kérdésben elindulhatnánk olyan irányba is, hogy ne csak veszteséget termeljen a távhőszolgáltató.

A bizottsági helyekkel kapcsolatban pedig azért érdekes az LMP felvetése, mert még a közgyűlés alakulásakor megbeszéltem Szentistványi úrral, és támogattam, hogy alakuljon külön környezetvédelmi bizottság és annak legyen LMP-s elnöke.

Keresztúri Farkas Csaba
önkormányzati képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!