Szeged és környéke

2013.04.23. 23:20

Nyugdíjba vonul a 100 éves tápéi szivattyútelep

Szeged - 700 milliós beruházással kicserélik a tápai szivattyútelepet. A régi szivattyú majdnem 100 éves, "kidolgozta magát", de ezután is szolgál: muzeális értékként tekinthetik meg a vizes dolgok iránt érdeklődők.

Segesvári Csaba

Vízben úszna Szeged egy kisebb eső után is, ha a csatornákból nem szivattyúznák a Tiszába a csapadékot. A vízelvezetők a város legmélyebb pontjain futnak, az átemelőhöz érkező esővizet a magasabban hömpölygő Tiszába kell továbbítani. A belváros „vízmentesítéséért" a Szegedi Vízmű Zrt. felel, Baktó, Petőfitelep és Tápé területéért az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A vízügy két szivattyútelepet üzemeltet ezen a területen, egyet a Szeged melletti Vesszősön, egyet pedig az Irinyi utcában.

Utóbbi 1929-ben épült, épp ideje volt felújítani. Javában folyik a munka, a kivitelezők 6 méteres gödörben, hátuk mögött az áradó Tiszával dolgoznak.

Nyugdíjba vonul a 100 éves tápéi szivattyútelep. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


– A város fejlődése miatt megnövekedett a csapadékterhelés: egyre több az aszfaltozott, burkolt terület, az eső nem tud elszivárogni. Az elmúlt közel 100 évben elöregedett a töltésben lévő nyomócső is. Az 1929-ben telepített átemelő ma már ipartörténeti emlékmű, múzeummá alakítjuk – mondta el lapunknak [namelink name="Kozák Péter"]. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) igazgatója elárulta: az első tervek szerint elbontották volna a telepet, végül sikerült a műemléket megmenteni. Terveik szerint az Újszegeden működő Vízügyi Történeti Emlékhelyhez hasonló múzeummá alakítják át az egykori szivattyútelepet. Itt bemutatják az eredeti állapotban megmaradt gépeket, berendezéseket. – Törekvéseinkhez az Épületgépészeti Múzeum szakmai támogatását is megkaptuk – mondta a vízügyi igazgató.

A beruházás azért is fontos, mert a „szivattyúk szavatossági ideje is lejárt", áradáskor a vízügyesek is feszülten figyelték a város negyedének vízmentesítéséért felelős szivattyúk működését. – Nagyon gyorsan összegyűlik a víz, amire időben kell reagálnunk. Eddig másodpercenként 2,1 köbméter csapadékot tudtunk a Tiszába átemelni, az új gépekkel ez 3,2 köbméterre nő. Nyugodtabban alhatnak Petőfitelepen és Tápén is – mondta Kozák Péter.

Munkavédelmi sisakot vettünk, és megnéztük, hogyan dolgoznak a Tisza vízszintje alatt. Miközben a munkások a zsalukat hegesztették a 6 méteres gödörben, a városból érkező belvíz folyamatosan ömlött a szivattyúk lábához – a munka nem állhat le. A kitermelt közel 180 köbméternyi sárga, agyagos földet a töltés közelébe pakolták le, az aljzat betonozása is elkészült. – A nagy csővel most eltereljük a belvizet, miközben a régi szivattyútelep alatt épül az új provizórium – mutatott a mélyben dolgozó kivitelezőkre Kozák Péter. A munka tavaly ősszel kezdődött, és a 700 milliós, uniós támogatással készülő átépítést 2013 őszére fejezik be. – Két új, 1000 milliméteres csövet is átvezetünk a töltésen. Egyidejűleg megemeljük a töltéskoronát is, miközben négy új szivattyút telepítünk a gödörbe – magyarázta Kukla József építésvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!