Szeged és környéke

2013.04.25. 22:30

Szalaiék különös esete a mosógéppel

Szeged - Foltosan mos a mosógép, a vevő szerint a gyártó hibájából. A forgalmazó szerint a vásárló a hibás, nem tartotta karban a gépét. A fogyasztóvédelem tehetetlen, csakúgy, mint a békéltető testület. Csak a pereskedés marad.

Segesvári Csaba

– Nézze meg, mindenem tönkrement. Az egész ruhatáramat ki kell cserélni. És azt mondják, rosszul mosok! – mutatta foltos ruháit felháborodva [namelink name="Szalai Józsefné"]. A szegedi asszony pórul járt: vásárolt egy új mosógépet, majd miután az elromlott, a nyakán maradt. A kereskedő a fogyasztóra mutogat, a békéltető testület ajánlást adott, a fogyasztóvédelem pedig próbálna segíteni, de már késő. Szalai Józsefné a közel 100 ezer forintos gépével mosni nem tud, a szomszédai, rokonai segítik ki.

– Két éve a férjemmel elhatároztuk, hogy lecseréljük 14 éves mosógépünket. Az egyik szegedi áruházban kiválasztottunk egy 72 ezer forintos darabot, a kétéves gyártói garancia mellé 19 ezer forintért „exclusive vásárlói gondoskodást" is vásároltunk.

Foltos mosás. Szalai Józsefné a bizonyítékokat mutatja. Fotó: Segesvári Csaba

Foltos mosás. Szalai Józsefné a bizonyítékokat mutatja. Fotó: Segesvári Csaba
Több mint másfél évig hibátlanul működött a mosógép, majd tavaly ősszel az egyik mosás után foltosak lettek a ruhák. Arra gondoltam, valamit elronthattam, újra kimostam a ruhákat. A foltok erősebbek lettek – mesélte hónapok óta tartó problémáját Szalai Józsefné.

Kereskedői furcsaságok

Telefonon értük el az érintett háztartásigép-forgalmazót, aki elmondta, „a fogyasztó rendeltetésellenesen használta a mosógépet, és a karbantartást sem végezte el. A műszaki termékek használati utasítását be kell tartani". Hozzátette: a független szakértő is megállapította a fogyasztó hibáját. – Felajánlottam – annak ellenére, hogy a vevő a hibás –, hogy a hibás alkatrész cseréjének a felét kifizetem, akkor nem fog a ruhája foltosodni. A költségekről csak később tudunk egyeztetni. Nem véletlen, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság sem indított eljárást ellenünk – mondta.

– Először a forgalmazóhoz fordultam, kiküldtek egy szerelőt. Ráhasalt a gépre, majd azt mondta: „asszonyom, koszos a gépe. De nem kívülről van probléma, hanem belülről koszos". A jótállási jegyre feljegyezte, hogy foltosan mos a gép, javasolta, vásároljunk hatdarabos mosógéptisztítót. A több ezer forintos szerrel 90 fokon átmostuk a gépet, de a foltosodás nem szűnt meg. Visszamentünk a boltba reklamálni, felvették a hibáról a jegyzőkönyvet, miközben azt mondták, csak szakvéleményre hajlandóak kicserélni a gépet – folytatta a nyugdíjas asszony. Így szakértő is megvizsgálta a mosógépet, majd „a víz nem oldja fel a mosó- és öblítőszert, ami lerakódott. Ez nem gyártási eredetű hiba". Majd úgy folytatta, „a fűtőbetét rögzítő részén rozsdásodási foltok láthatók. A mosógép üst- és dobrészének részletesebb szétszerelése nem lehetséges. (...) Ezért szervizünk nem tud olyan szakvéleményt kiadni, amelyből egyértelműen kideríthető lenne az, hogy a készülék középrészében gyártási eredetű hibára utaló egyéb jelet (...) tapasztalnánk".

Az asszony a békéltető testülethez fordult. – A kereskedővel együtt megjelentünk, a békéltető testület azt ajánlotta a vállalkozónak, hogy cserélje ki a mosógépet. A cég képviselője viszont azt válaszolta, a cserét nem tartják teljesíthetőnek. Hivatkoznak a márkaszerviz szakvéleményére, és arra, hogy a használati utasításban lévő karbantartási feladatokat nem végeztem el. De jó tanáccsal elláttak: mossam ki a gépet újra fertőtlenítővel, majd vigyem ki az udvarra, hogy kiszáradjon – kesergett a nyugdíjas asszony.

Olvasónk panaszát megosztottuk a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségével is. [namelink name="Petrik Sándor"], a felügyelőség vezetője elmondta, mivel az ügyben már született egy békéltető testületi ajánlás, további jogorvoslati lehetőségként csak a bíróság maradt. Elmondta, fogyasztói panasz alapján a hatóság nem kötelezheti a vállalkozót a termék kicserélésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!