Szeged és környéke

2013.04.14. 19:16

Szegeden nem kap díszoklevelet Orbán Viktor

Szeged – Szegeden nem köszönte meg a Fidesz Orbán Viktornak a város adósságállományának átvállalását, mert nem tudta biztosítani a többséget a díszoklevél adományozásához.

Szabó C. Szilárd

Szeged 28 milliárd forintos adósságállományának 50 százalékát konszolidálta az állam.

– Nagyon komoly segítséget nyújtott a kormány Szegednek a 14 milliárd forintos adósságátvállalással, amiért köszönet jár – nyilatkozta lapunknak még márciusban [namelink name="Bohács Zsolt"]. A Fidesz szegedi közgyűlési frakcióvezetője akkor azt mondta, terveik szerint a következő közgyűlésen (ami a pénteki, április 12-i testületü ülés volt – a szerk.) indítványozni fogják, hogy Szeged adományozzon díszoklevelet Orbán Viktornak.

A szegedi Fidesz a soproni közgyűlés példáját követte volna, amely március 5-én díszoklevéllel köszönte meg [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnöknek, valamint a kormány több tagjának – többek között Varga Mihálynak, Pintér Sándornak és Lázár Jánosnak –, és a helyi országgyűlési képviselőknek, hogy az állam átvállalta Sopron adósságállományának 71,3 százalékát, közel 11,5 milliárd forintot.

A pénteki közgyűlésen nem javasolta a Fidesz, hogy Szeged adományozzon díszoklevelet a miniszterelnöknek. Miért? – kérdeztük a frakcióvezetőt. Bohács Zsolt érdeklődésünkre elmondta: az előzetes felmérésük alapján nem lett volna meg a többség, nem támogatta volna az indítványukat 15 képviselő, ezért nem nyújtották be az előterjesztést.

A 29 tagú szegedi közgyűlésben 14 Fidesz-KDNP-s, 13 szocialista és Szabad Város Egyesülethez tartozó képviselő, valamint 1-1 LMP-s és jobbikos városatya ül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!