Szeged és környéke

2013.04.19. 21:05

Tisztára nyalták - krémesevő verseny Szegeden

Szeged - Krémesevő versenyt rendeztek a szegedi A Cappella cukrászda teraszán. A résztvevőknek egy hatalmas, több mint fél kilós krémest kellett minél rövidebb idő alatt befalniuk.

Arany T. János

– Ki kell nyalni! Tisztára! – utasította az első, hagyományteremtő krémesevő verseny résztvevőit délután az A Cappella cukrászda teraszán, a tulajdonos. [namelink name="Gyuris László"] a különleges megmérettetés előtt elmondta spontán jött az krémesevő verseny ötlete, ami ha népszerűnek bizonyul, jövőre is megszervezik.

A cukrászda 12 krémese közül az A Cappella a legnépszerűbb. Az állati eredetű vajjal készült omlós lapok között vanília rúddal és tojássárgájával készült krém van. – Ha a falhoz vágod nem pattan vissza – érzékeltette az édesség állagát a tulajdonos. A versenyre a cukrászda új Facebook-oldalán lehetett jelentkezni. A több mint 300 érdeklődő közül a hét közepén sorsolták ki a versenyzőket.

Tisztára nyalták - krémesevőverseny Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A kolosszális méterű, 13 centiméter széles és hosszú, több mint öt centiméter magas, és több mint fél kilónyi krémeshez csak kézzel lehetett hozzáérni. A versenybizottság elnöke, és maga a bíró egy személyben az EDF DÉMÁSZ-Szeged fiatal kajakosainak edzője, [namelink name="Váradi Márton"] volt. A megmérettetés előtt Gyuris László taktikai tanácsokkal segítette a vidáman viccelődő versenyzőket: – A tetejét egyből betoljátok, a többit meg két újjal.

– Belünk van hozzá – mondta [namelink name="Kormányos Róbert"], amikor arról kérdeztük, hogyan készült. – Ami ráfér a kezünkre, az csúszik befelé.

Lapunk munkatársa is lehetőséget kapott a részvételre. Az én taktikám az volt, hogy a majd két tenyérnyi felső lapot leveszem, félbe hajtom, majd azt kanálként használva, a számba lapátolom a krémet. A klasszikus eljárással készült krémes ugyanis annyira omlós és „krémes", hogy lehetetlen kézbe venni.

Váradi Márton visszaszámolt, majd mindenki elkezdte tömni, falni, újjal túrni a desszertet. Addigra az érdeklődők és szurkolók karéjban vették körbe a gasztronómiai kihívásokat kedvelő résztvevőket. Én az esélytelenek nyugalmával lapátoltam a kellemesen lágy és édes süteményt.

A leggyorsabb versenyző [namelink name="Flach István"] volt. Az egyetemi hallgató két perc és 31 másodperc alatt tüntette el a népszerű édességet. – A nyelvmunkámra hagyatkoztam, addig forgattam a falatot a számban, míg le nem ment egyben – árulta el a győztes technikát. Nyereménye egy 10 ezer forintos vásárlási utalvány. A fiatalember krémesre hívja majd meg barátait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!