Szeged és környéke

2013.06.04. 13:12

A szegedi iskolákban nem énekelték a nemzeti összetartozás dalát

Szeged – Nem találtunk olyan szegedi általános iskolát, ahol megörökíthettük volna a nemzeti összetartozás dalának eléneklését.

Horváth Attila

Szegedi általános iskoláknál próbálkoztunk kedd délelőtt, a nemzeti összetartozás dalának előadását szerettük volna megörökíteni. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kiválasztott dala [namelink name="Bársony Bálint"] Barackfa című szerzeménye. A minisztérium ezt ajánlotta az igazgatók figyelmébe, de nem tette kötelezővé az előadását. Meglepő válaszokat kaptunk az iskolaigazgatóktól, tanároktól és a portásoktól, amikor a dal után érdeklődtünk. A saját vagy iskolája nevét senki sem vállalta.

– Azt a barackost? Nem tudok róla, hogy előadnánk, de azt hiszem nem. Bizonyosan nem – lepődött meg egy tanár az egyik iskolában.

– Osztályfőnöki órákon emlékeznek meg a diákok erről a napról, de nem énekelnek – közölte egy igazgató.

Nemzeti összetartozás napja - Bemutatták az Összetartozás dalát
– Ilyen összerántás nincs, csak osztályszinten van valami – mondta egy másik vezető.

– Bizonytalan vagyok abban, hogy mikorra tervezik, nem tudom mikor lesz. Ezt így nem akarom lenyomni a kollégáim torkán, nem készültek annyira, nem énekelnek szépen a gyerekek – hallottuk a következő igazgatótól, aki azt kérte, hívjuk egy óra múlva, akkor többet tud majd mondani. Hívtuk, ekkor azt közölte, hogy reggel 8-kor túlestek a műsoron, a rossz idő miatt mindenki a saját osztályában énekelte el a Barackfát. Fotót, videót nem készítettek.

– Nem találtak más balekot? A diákok szüleitől is kellene engedély, ha fotózni akarnak, de az ugye nincs. Amúgy lesz dal, de nem tudom mikor. Mi azonban nem kívánunk szerepelni a médiában – válaszolta érdeklődésünkre egy másik iskola vezetője.

– Meg kell kérdeznem a diákmozgalmat, hogy tervezik-e a dalt – mondta egy hang a telefonban, amikor a tanárit kapcsolták egy iskolában. Visszahívást ígértek, de nem kaptunk.

– 500 diákot nem lehet betanítani egy ilyen dalra, amúgy sem kaptunk semmiféle hivatalos értesítést, csak kósza híreket olvastam róla. Amúgy meghallgattuk rádión – mondta a sokadik megkeresett igazgató.

– Sajnálom, csak az igazgató szolgálhat bármiféle információval, de ő nincs az iskolában, kirándul a gyerekekkel – közölték egy portán. Azt mondták, ha szülőként érdeklődnénk, akkor sem segíthetnének abban, hogy hol és ki énekli el a Barackfát. Kerestük Plesovszkiné Ujfaluczki Juditot is, a Csongrád megyei tankerület vezetőjét, egyelőre nem értük el. Amint kapunk tőle választ, azonnal közöljük.

Cikkünk frissül, ha ön igazgató, tanár, szülő, esetleg diák, és készített felvételt a Barackfa című dalról, kérjük ne habozzon elküldeni az [email protected] e-mail címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!