Szeged és környéke

2013.06.06. 23:17

Erkölcstant többen tanulnak, mint hittant

Szeged - Szegeden az elsős és ötödikes diákok többsége erkölcstant tanul majd, míg országosan több szülő választotta a hittant. A hittanosoknak előfordulhat, hogy erkölcstanórára is be kell ülniük. <br> <br>

Timár Kriszta

Az új köznevelési törvény értelmében szeptembertől plusztantárgy kerül az elsősök és az ötödikesek órarendjébe. A szülők dönthették el, hogy hittant vagy erkölcstant tanuljon a gyerek, amelyből ugyanúgy osztályzatot kapnak, mint a többi tárgyból. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) tájékoztatása szerint az országban többen lesznek, akik a vallás jegyében töltenek el heti egy órát: 52 százalékban választották ezt az érintettek. Szegeden viszont többségében erkölcstant tanulnak majd a fiatalok. – Megfigyelhető ugyanakkor, hogy az első évfolyamra iratkozott gyermekek szülei közül lényegesen nagyobb arányban és számban kérték a hittanoktatást, mint a leendő 5. évfolyamosok szülei – tette hozzá [namelink name="Plesovszkiné Ujfaluczki Judit"], a KLIK Szegedi Tankerület igazgatója.

A Karolina-iskolában nem kérdés, hogy mit tanuljanak a gyerekek – a hitoktatás természetes része a tanításnak, a nevelésnek. Fotó: Karnok Csaba

A Karolina-iskolában nem kérdés, hogy mit tanuljanak a gyerekek – a hitoktatás természetes része a tanításnak, a nevelésnek. Fotó: Karnok Csaba

Csoportosítanak

A Hit Gyülekezetének hittanjára Szegeden 17 diák jelentkezett, rajtuk kívül azonban vannak olyanok is, akiknek ugyan nem kötelező órarendbe építve tanulniuk, mégis részt vesznek majd a foglalkozásokon. – Van, ahol ezt iskolán belül meg tudjuk oldani, de ahol például csak egy gyerek jelentkezett, ott csoportosítunk, és a gyülekezeti házban tartjuk meg a foglalkozást – mondta el [namelink name="Joób István"] lelkész. Az iszlám vallást mindössze egy iskolában propagálták. – Még nem kaptunk visszajelzést, érdeklődik-e valaki – tudtuk meg Sefta Nacertől, a Magyarországi Muszlimok Egyház szegedi vezetőjétől, aki ezért még azt sem tudja, adott esetben hogyan oldanák meg a hittanoktatást.

Kérdés persze, hogyan választottak a szülők, hiszen arról, mit takar az erkölcstanoktatás, semmiféle tájékoztatást nem kaptak. Még az ezt oktató pedagógusok sem tudnak semmit, nyáron képezik ki őket erre a tantárgyra.

Megkérdeztük a tankerületi vezetőtől, hány pedagógus oktatja majd ezt a tárgyat, és mi alapján választották ki őket erre a feladatra. Kérdéseinkre azonban csupán azt a választ kaptuk: az erkölcstanképzést igénylő pedagógusok létszámát felmérték.

Akik a hittanoktatást választották, előfordulhat, hogy nem egy, hanem két pluszórát „vállaltak". Erkölcstant ugyanis az órarendbe építve tanulnak majd a diákok. Mivel a hittanosoknak ez idő alatt nem lehet lyukas órájuk, a számtalan vallás miatt pedig arra sincs minden esetben lehetőség, hogy minden egyház képviselője ezekben az időpontokban tudjon rendelkezésre állni, ha nem sikerül a nap végére szervezni ezt az órát, nekik is be kell ülniük. Hittant pedig más időpontban – sok esetben délután – tanulnak majd.

A nagyobb egyházak képviselői szülői értekezleteken, a döntés napján mutatkoztak be a szülőknek. Van, ahol már tudják, mire készülhetnek. Például a katolikus egyház, amelyet Szegeden a hittanosok 83 százaléka választott. – Minden iskolában jelen leszünk. Az 504 diáknak többnyire az iskolákban tartjuk meg az órákat, ha ez helyhiány miatt nem megoldható, a plébánia hittantermeibe jönnek – mondta el [namelink name="Serfőző Levente"], a Szeged–csanádi Egyházmegye hitoktatási referense. Hozzátette: Csongrád megyében a beíratott 2858 elsős 31 százaléka jár majd katolikus hittanra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!