Szeged és környéke

2013.06.17. 22:00

Köztéri ivászat: nem tiltja jogszabály

Szeged - Kisboltok környékén szétdobált műanyag felespalackok, hangoskodó, kapualjba vizelő, hőbörgő részegek – a rendőrség tehetetlen. Jelenleg nincs olyan hatályos jogszabály, amely a közterületi alkoholfogyasztást bünteti.

Arany T. János

Megírtuk, hogy vasárnap délelőtt két férfi verekedett össze Szegeden, egy Kálvária téri italbolt előtt. A férfiak vitatkozni kezdtek, szidalmazták egymást, majd egyikük egy üres sörösüveggel ütni kezdte a másikat. A verekedésnek a rendőrség vetett véget, mindkettejüket előállították. [namelink name="Lukács Ottó"], a Kálvária tér 15. szám alatti kisbolt tulajdonosa elmondta, 1991-ben nyitotta meg a boltot. – 20 éve ez megy, állandóan én vagyok a bűnös, pedig csak megélni szeretnék. A rendőrök már nem foglalkoznak ezzel, bárki bárhol ihat, amennyit bír. Isznak a Tesco előtt, a Domus előtt, mindenhol. A kocsmában jóval drágább az ital. Itt megveszi, kint megissza, ahhoz nekem semmi közöm – magyarázta az italbolt tulajdonosa.

A jó idő beálltával, a nyári szünetben egyre többen ülnek ki az utcára, parkolókba, parkokba, házak közé és a Tisza-partra italozni. Állandó probléma a sűrűn lakott városrészekben – Makkosház, Csillag tér – lévő kisboltok környékén szétdobált műanyag felespalack, sörösdoboz, cigarettacsikk és a részegek hangoskodása. Néhányan a kisdolgukat is ott végzik, ahol fogyasztanak.

A közterületen italozók ellen a rendőrök, önkormányzatok szinte semmit sem tehetnek. A tavaly életbe lépett új szabálysértési törvényben ugyanis nem szabályozták azt a részt, amely alapján a rendőrség eljárhatna. Ezt az önkormányzatok hatáskörébe utalták: egy törvény felhatalmazást adott a képviselő-testületeknek, hogy rendeletekben szabályozzák, mit tekintenek tiltott, közösségellenes magatartásnak. Olyan magatartási formák tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek nem minősülnek szabálysértésnek vagy bűncselekménynek, de az önkormányzatok szerint a közösségi együttélés szabályaival ellentétesek.

Az Alkotmánybíróság azonban – alaptörvény-ellenességre hivatkozással – megsemmisítette az önkormányzatok számára a tiltott, közösségellenes magatartások megalkotására vonatkozó jogalkotási felhatalmazásokat.

A rendőrség tehetetlen, hiszen a közterületi alkoholfogyasztást semmi sem tiltja. [namelink name="Sohajda József"], a polgármesteri hivatal kereskedelmi és kisvállalkozási csoportjának előadója, aki korábban szabálysértési ügyekkel foglalkozott, elmondta, helyi rendelet nem szabályozza a köztéri alkoholfogyasztást. [namelink name="Szenti Szabolcs"], a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense ugyanerről számolt be: – Jelenleg nincs olyan hatályos jogszabály, amely a közterületi alkoholfogyasztást büntetni rendeli – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!