Szeged és környéke

2013.06.23. 22:40

Örököl-e a külön élő házastárs?

Szeged - Rovatunkban dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett, jogi esetekkel foglalkozó kérdésekre.

Dombai Tünde

Külföldön kötöttem házasságot, de a férjemmel megromlott a viszonyom, külön élünk. Hivatalosan nem váltunk el, mert nem tudom tőle megszerezni a házassági anyakönyvi kivonatot. Gyerekünk nem született. Készítettem végrendeletet, de azt jó lenne tudni, hogy a férjem örököl-e haszonélvezetet, ha a tulajdonjogot nem is szerzi meg – írja levelében szegedi nyugdíjas olvasónk.

– Nem örökölhető a haszonélvezeti jog, ez csak a házassági kötelékben élőknél jogosultság. Ha a feleség Magyarországon él, mindegy, hogy hol van a házassági anyakönyvi kivonat, mert az könnyen beszerezhető. De nincs jelentősége, mert a különélés ténye fosztja meg a férjet a haszonélvezeti jogosultságtól – hangsúlyozta [namelink name="dr. Kertész József"]. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke hozzátette: együttélésnél az örökség tárgya a felek különvagyona és a házastársi együttélés idején szerzett közös vagyon. Ez akkor érvényes, ha a halál pillanatában a házastársak egy háztartásban éltek. Az olvasó által leírt helyzet különélésnek számít, így a házastárs nem örököl semmit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!