Szeged és környéke

2013.06.09. 21:29

Szántó Tibor: aranyos nép a bordányi

Bordány - Díszpolgári címmel tüntette ki Bordány egykori állatorvosát. Szántó Tibor 46 év munka után nyugdíjba készül.

Dombai Tünde

Bordányért nyújtott kimagasló közéleti és a településhez kötődő példamutató tevékenységéért díszpolgári címet adományozott a képviselő-testület [namelink name="Szántó Tibor"] járási főállatorvosnak (69), a Bordány Község Fejlődéséért Közalapítvány elnökének. – Nagyon örültem a megtiszteltetésnek. Aranyos nép a bordányi. A homoki ember teljesen más, az a szerencséje, hogy a szakszövetkezetekben megtanult dolgozni. Így kalákában tudnak és akarnak egymásnak segíteni, szóval ha a szomszédnak segítségre van szüksége, mert például a borjút úgy kell kihúzni a tehénből, akkor mennek és megoldják – fogalmazott Bordány új díszpolgára. – Ahogy néztem falunapon az ünneplőket a gyerekeikkel, eszembe jutott, hogy amikor én odakerültem, még őket hozták karjukon a szüleik. Emlékszem, ámultak a gyerekek, amikor látták, hogy reszelem az ampullákat: hű, ennek olyan reszelője van, amely még az üveget is viszi! Másokkal meg hatalmas szappanbuborékokat fújtam, hogy megbarátkozzunk. A tanyai gyerekek előbb távolságtartók voltak, de hamar sikerült közvetlen kapcsolatot teremteni a családokkal. Havi kétezer kilométert levezettem, hol Pannónia, hol Simson motorral, később kis Polskival.

Tanács Gábor (jobbra) polgármester nyújtotta át az elismerést Szántó Tibornak. Fotó: DM/DV

Tanács Gábor (jobbra) polgármester nyújtotta át az elismerést Szántó Tibornak.
Fotó: DM/DV

Szántó Tibor 1980-tól dolgozott Bordányban; Szegedről ját ki. 1994 óta a praxis mellett hatósági főállatorvos is Szeged II. kerületében. 2000-ben választania kellett a gyógyító munka és a hivatali beosztás között, és ő az utóbbi mellett döntött. Ennek ellenére nem szakadt el a településtől, 14 éve a falunapot, egészséghetet szponzoráló és koordináló Bordány Község Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 2000-ben Bordány Községért elismerést kapott, 2011-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült. A járások megalakulása óta a kisteleki és mórahalmi járás főállatorvosa. Kérdésünkre, hogy mi tartotta ilyen sokáig a pályán, természetes egyszerűséggel válaszolta: szereti a szakmáját. Hozzátette, mindig frissnek kell lenni, és ebben nagy szerencséje van a génjeivel. Beadta a hatósághoz azt a kérelmet, hogy nyugdíj mellett is dolgozhasson tovább. Ha ezt engedélyezi a szaktárca, akkor év végén, ha nem, akkor a nyáron, 46 év munka után megy nyugdíjba. Készül a pihenésre, hat unokája bőven ad majd elfoglaltságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!