Szeged és környéke

2013.07.20. 16:42

Kardvívás és középkori muzsika a Mátyás téren

Szeged - Középkori hadszíntérré változott a Mátyás tér a VIII. Nándorfehérvári Emléknapon.

Vida-Szűcs Imre

Történelmi emléküléssel kezdődött pénteken a VIII. Nándorfehérvári Emléknapok programja Alsóvároson. Szombaton késő estig harci bemutatókkal, vetélkedőkkel, koncertekkel és számos látnivalóval várják az érdeklődőket a Mátyás térre, ahová vásárosok is kitelepültek. Sok család kilátogatott kora délután Szeged egyik legszebb terére: fagyiztak, játszottak a gyerekekkel, vagy éppen a fűre letelepedve figyelték a vitézeket és az udvarhölgyeket.

Kardvívás és középkori muzsika a Mátyás téren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A szegedi Anno Domini Történelmi Hagyományőrző Egyesület, a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület és a szegedi Oroszlánszív Lovagrend egyesített produkciójában bárki megfigyelhette, hogyan kell bánni a kelevézzel, dobóbárddal, dobókereszttel. Rövid, kétkezes, és másfél kezes (egy vagy két kézzel is megmarkolható) karddal szálltak harcba egymás ellen a hagyományőrzők. Táncoltak az udvarhölgyekkel, íjászkodtak is. "Éljen a győztes! Éljen a legyőzött!" - kiáltották.

Kardvívás és középkori muzsika a Mátyás téren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Hétfőn lesz 557 éve, hogy 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével, több mint kéthetes csatát követően megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira, megállítva ezzel 70 évre a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett, így ez a nap a hazafiság, az önfeláldozás, az emberi helytállás és a kereszténység példájává vált.

A nándorfehérvári győzelemre emlékeztet a déli harangszó is, ugyanis a pápa azzal hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy imádkozzanak a szabadságukért. Az Országgyűlés július 22-ét, a győztes csata napját 2011-ben nyilvánította a Nándorfehérvári Diadal Emléknapjává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!