Szeged és környéke

2013.08.05. 21:36

A román parlamenté az utolsó szó Verespatak ügyében

Szeged - A román parlament dönt arról szeptemberben, hogy megnyílhat-e a verespataki aranybánya. A miniszterelnök azt mondta, a beruházás ellen szavaz, de e kérdésben nem kér fegyelmet frakciójától. Az RMDSZ elnöke lapunknak azt nyilatkozta, nem valószínű, hogy pártja támogatná a bányanyitást.

Bakos András

A kanadai–román vegyes vállalat, a Rosia Montana Gold Corporation ciántechnológia alkalmazásával akar kitermelni Verespatak környékén 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt. Idén januárban arról írt a sajtó, hogy az új román kormány nem támogatja a bánya megnyitását. A cég azonban nem hagyta veszendőbe menni évtizedes lobbimunkáját, és van is esélye rá, hogy engedélyt kap. Romániában sokan szívesen látnának azon a vidéken olyan beruházást, amely munkát ad az embereknek. 4 Fehér megyei városban és 31 községben tavaly decemberben népszavazást tartottak, és bár az érvényes 50 helyett csak 43 százalékos volt a részvétel, a véleményt nyilvánítók 62,4 százaléka támogatta a bányanyitást – Verespatakon 78,75 százalék. Magyarország számára azonban egy esetleges újbóli ciánszennyezés veszélye miatt csakis kockázattal jár a beruházás.

A legújabb információ az, hogy a kormány szeptemberig lezárja az egyeztetéseket a vegyes vállalattal, és a parlamentre bízza, hogy mondja ki az ügyben az utolsó szót. [namelink name="Victor Ponta"] miniszterelnök erről úgy nyilatkozott, újból tárgyaltak a céggel a környezetvédelmi garanciákról, a román állam részesedéséről, valamint a kitermelés után járó járadékról. „Nem állítom, hogy ez jó vagy rossz, csak azt, hogy a kormány tizenhárom éve egy helyben tartja a beruházást anélkül, hogy fehéret vagy feketét mondjon, ezért a beruházó beperelheti a román államot, és nagy valószínűséggel kártérítést nyer, ezért küldi a kormány a parlament elé a beruházási tervet" – indokolta döntését Ponta.

Aztán azt is hozzátette, kabinetje nem fog javaslatot tenni a beruházás engedélyezésére, sem megakadályozására, a döntést a parlamentre bízzák. Romániában most a szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok alkotta Szociálliberális Szövetség kormányoz, kétharmados többséggel. Ponta személy szerint a beruházás ellen fog szavazni, de nem kér pártfegyelmet a szociáldemokratáktól.

Ennek a döntésnek a felelősségét a kormány is nyugodtan vállalhatta volna, kényelmes megoldást találtak – ez Kelemen Hunor RMDSZ-elnök meglátása.
A romániai parlament képviselője, korábbi kulturális miniszter szerint a kormánytöbbségnek 70 százaléka van, és mégiscsak fontos erő a frakciófegyelem ebben az ügyben is. – Egyelőre ilyen tiszta matematikai megközelítésből tudok beszélni erről – válaszolta lapunk kérdésére a politikus. – Azt pedig most nem tudom felmérni, az RMDSZ ebből a szempontból mennyire egységes. Mivel a kormányzati előterjesztés szövegét még nem láttuk, és legalább másfél éve nem esett szó a képviselőcsoportban Verespatakról, nem tudom megmondani, mi az álláspontunk. Ám nem tartom valószínűnek, hogy az RMDSZ támogatni tudná a beruházást, ezt szó szerint kell érteni. Amíg én a kulturális tárcánál voltam, és ismertem a részleteket, a legerősebben védett emlékek listáján fenn voltak a tárnák a heggyel, és a megelőző régészeti mentesítésre sem adtam engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!