Szeged és környéke

2013.09.24. 21:28

Botka nem adja a családi ezüstöt a Vigadóért

Szeged - Egyelőre nem tudni, mi a terve a Vigadóval Petykó Zoltánnak. Az újszegedi ingatlan tulajdonosa nemrég ingatlancserét ajánlott az önkormányzatnak, amelyet nem fogadott el a városvezetés.

Munkatársunktól

[namelink name="Petykó Zoltán"] cége, a budapesti Profit-Optima Kft. június 27-én vásárolta meg 35 millió forintért az előző tulajdonostól az újszegedi Vigadót. Mivel az ingatlan a helyileg védett Erzsébet liget kellős közepén áll, az önkormányzatnak húsz napig elővásárlási joga volt a Vigadóra. Már a határidőből kicsúszva határozott úgy a közgyűlés pénzügyi bizottságának fideszes többsége, hogy ne vásárolja meg a város a Vigadót. Botka László polgármester előbb felfüggesztette a bizottsági döntést azzal, hogy a közgyűlésen majd újratárgyalják az ügyet, majd – ahogy városházi forrásaink fogalmaztak – elengedte. A városvezetés szerint azért nem szerepelt a közgyűlés napirendjén a Vigadó, mert szerintük nem szavazta volna meg a Fidesz a vásárlást.

Mi épülhetne a Vigadóban?

Szigorú szabályok kötik a Vigadó tulajdonosának kezét, hiszen a védett ligetben lévő ingatlant legfeljebb 2 százalékban építheti be a szegedi építési szabályzat szerint – tájékoztatott Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője. A Profit-Optima Kft. két telket – 3428 és 1500 négyzetméter – vásárolt meg 35 millió forintért. Mindez azt jelenti, hogy összesen csak 100 négyzetmétert építhet be a cég. Fehér Éva városi főépítésztől megtudtuk, hogy a Vigadó területén legfeljebb 4,5 méter magas építmény húzható fel. Ez egy földszint plusz tetőtér beépítéses ház magasságának felel meg. A főépítész még elmondta, korábban a tervtanács a hetvenes évekbeli építmény helyreállítását támogatta.

Közben Petykó Zoltán levelet írt Botkának, amelyben ingatlancserét ajánlott. Közölte, átadja a Vigadó tulajdonjogát az önkormányzatnak más városi ingatlanért cserébe.

A polgármester szeptember 20-i sajtótájékoztatóján elmondta, meglehetősen furcsa helyzet alakult ki Vigadó-ügyben. – Ha valaki több mint két hónappal ezelőtt megvett valamit, és felajánlja a városnak, az két lehetőséget mutat. Odaadja az önkormányzatnak az ingatlant annyiért, amennyiért vásárolta, 35 millió forintért, ami lényegében annyit jelent, hogy meghosszabbítja az elővásárlási jogot. Petykó Zoltán azonban nem ezt akarja, hanem ingatlanokat akar cserébe, ami azt jelenti, hogy valaki két hónap alatt extraprofitra akar szert tenni, mert vélhetően drágább ingatlanokat akar. Ráadásul Szegeden létezik egy főszabály, belvárosi, például Kárász utcai, nagy értékű önkormányzati ingatlanokat nem értékesítünk. Ebben húsz éve konszenzus van, hiszen ez az önkormányzat családi ezüstje – hangsúlyozta [namelink name="Botka László"].

A polgármesteri kabinet közleményben is tudatta, az önkormányzat nem vesz részt telekspekulációban.
Mit kezd ezek után Petykó Zoltán a Vigadóval? Milyen tervei vannak az újszegedi ingatlannal? Meddig pusztul még a Vigadó? – kérdeztük a Profit-Optima Kft. ügyvezetőjét és tulajdonosát, aki Botkának írt levelében azt írta, „szegedi kötődésű polgárként az értékteremtés a célja". Lapzártánkig nem kaptunk választ Petykó Zoltántól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!