Szeged és környéke

2013.09.19. 21:58

Kinyomtatják a fogaskereket

Szeged - Korszerű, háromdimenziós nyomtatót vásárolt pályázati támogatásból a SZISZSZI Déri Miksa Tagintézménye. A hat és fél millió forintos gép alkatrész-prototípusok gyors előállítására alkalmas, a diákok most kezdenek vele ismerkedni.

Vida-Szűcs Imre

Sótartót, fogaskereket is gyártottak már azzal a háromdimenziós nyomtatóval, amelyet idén nyáron kapott meg a SZISZSZI Déri Miksa tagintézménye. A bruttó hat és fél millió forint értékű készüléket a Nemzeti Foglalkoztatási Alap keretéből nyert pályázati pénzből szerezték be – tudtuk meg [namelink name="Vargáné Szőke Márta"] igazgatótól. A diákok nemrég látták először a 3D nyomtatót, mostanában kezdik megismerni.

Szakoktatói felügyelettel készül a 3D-s műanyag alkatrész. Fotó: Frank Yvette

Szakoktatói felügyelettel készül a 3D-s műanyag alkatrész.
Fotó: Frank Yvette

Autót terveznek

Az őszi Audi Kreaktivity versenyre benevezett diákok is használják a 3D nyomtatót, az általuk tervezett autó vázszerkezetét és keréktárcsáit gyártják vele. Olyan térhálós vázat terveznek, amelyet egyébként csak igen költségesen, több alkatrész összehegesztésével lehetne kivitelezni.

– A gépgyártás-technológiai technikus szakmacsoportnak és a CAD-CAM informatikusképzésben részt vevő diákjainknak kézzelfoghatóvá teszi azokat a modelleket, amelyeket a Solidedge nevű szoftverrel a számítógépen modelleznek. A virtuális alkatrészek 30 perc és 2 óra közötti időtartamban kinyomtathatók – mondta [namelink name="Kószó Róbert"] műszaki szakoktató. Tudomása szerint ilyen eszköz nincs másik szakképző intézményben Szegeden, és csak néhány cég használ hasonlót Csongrád megyében. Az iskolát megkereste egy gyártó, aki azt kérte, hogy a megrendelőjének az első mintadarabokat készítsék el. Budapesti főiskolákon, egyetemeken is a Dériben lévőhöz hasonló, közepes kategóriájú 3D nyomtatók találhatók.

30 perc múlva már kezünkbe is vehetjük a végterméket. Fotó: Frank Yvette

30 perc múlva már kezünkbe is vehetjük a végterméket.
Fotó: Frank Yvette

– Ez úgynevezett FDM-technológiás nyomtató, a műanyagot hőn tartva nyomtatja az alkatrészt rétegről rétegre. Az építőanyag egy tekercshuzal, olyasmi, mint a horgászorsó. A huzalt toljuk be a nyomtatócsőbe, amely 300 fokos hőmérsékletű. 0,3-0,4 milliméteres szál jön ki a nyomtatófejből, és a nyomtatótálca magasságával állítjuk be a 0,25 milliméteres rétegeket. Relatív, hogy költséges-e a gép használata. Ha azt nézzük, hogy egy darab nyomtatókazetta közel 90 ezer forintba kerül, akkor drága. Viszont egy fogaskerék 1200-1300 forintból kinyomtatható, ha le kellene gyártani, akkor 5-6 ezer forintba is belekerülne. A 3D nyomtató gyors eredményt produkál, prototípus-előállításra készült – összegzett Kószó Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!