Szeged és környéke

2013.09.13. 20:59

Megyegyűlés: már nem ˝viharvert˝ az új agrárkamara

Szeged – A kezdeti, „viharvert" állapotok után kezd megfelelni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a termelők elvárásainak – állapította meg a megyei közgyűlés kormánypárti frakcióvezetője, Gémes László a köztestület működéséről szóló beszámolót meghallgatva.

Munkatársunktól

A megyei közgyűlés előtt pénteken [namelink name="Kispál Ferenc"], a kamara megyei elnöke arról számolt be, hogy 15 kamarai osztály alakult, itt a legnagyobb létszámú a mintegy 9000 tagot számláló kertészeti és a 8000 fős növénytermesztési osztály.

Verseny, művészeknek

Egy lengyel ötlet nyomán több uniós országbeli szervezet, így Csongrád megye is csatlakozik egy pályázathoz, amely az Európai Unió társadalmainak összetartását szolgálja, új kapcsolatokat épít a döntéshozók és a civilszervezetek, a polgárok között. A program keretében rendezvényeket szerveznek: többek között ifjúsági tanulmányutat és lesz egy művészeti verseny is, amelynek témája a társadalmi befogadás.

A NAK tárgyal a kormánnyal arról, hogyan lehetne kisegíteni most a közraktározással a gazdákat a gyönge kukoricatermésből adódó kiszolgáltatottságuk közepette. Vállalta a köztestület, hogy tárgyal a kereskedőkkel, és megnézi, mitől jutnak a mieinknél kedvezőbb feltételekkel piacra a spanyol és a lengyel zöldségtermesztők. Ezen túl – mint [namelink name="Csányi László"] (Fidesz–KDNP) fölvetésére reagálva Kispál Ferenc jelezte – informatikai képzést is indítanak gazdáknak, hogy könnyebben boldoguljanak az adminisztrációval.

Megpróbálja elérni a kamara, hogy a hatósági ügyintézés gyorsabb legyen, leggyakrabban a zöldhatóságra panaszkodnak a beruházásaikat elindító gazdák. A rendszerváltás óta vár egy karakteres gazdaságirányításra, amelyet egyik kormány sem tudott megvalósítani, ezért drukkol a kamarának [namelink name="Gazdag János"] (MSZP). [namelink name="Ozgyin Mihály"] (Fidesz–KDNP) szóvá tette, nagyon komoly versenyhátrányt jelent a termelőknek az útdíj bevezetése. Kispál Ferenc azt mondta erre, tárgyalnak a minisztériummal, megpróbálják elérni, hogy ha a termelő saját áruját saját kocsijával fuvarozza, mentesüljön a fizetés alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!