Szeged és környéke

2013.09.29. 11:29

Paprikás hangulat Röszkén

Röszke - A paprikáról szólt a szombat Röszkén: paprikanapot rendeztek a településen. A frissen leszedett fűszernövényt a hűvösebb idő miatt még érlelni kell, de jó őrlemény készül majd belőle. A paprikát a helybeliek lecsós hússal és zsíros kenyérrel is megünnepelték.

Kiss Gábor Gergő

Paprikanapot tartottak Röszkén szombaton a helyi óvoda, valamint az ifjúsági közösségi ház udvarán a bágyadt napfényben. [namelink name="Borbásné Márki Márta"] polgármester igen korán kelt: már kora délelőtt tárcsán készítette a lecsós húst a falubelieknek. A faluvezető imád sütni és főzni, rendszeres résztvevője a polgármesterek deszki nemzetközi főzőversenyének is, amin e hónap elején is részt vett. Röszke a káposztafőző versenyéről is híres, de megtudtuk: fűszerpaprikával a zöldség reneszánsza miatt is sokkal többen foglalkoznak a környéken, mint káposztával.

Paprikás hangulat Röszkén. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Márki Márta paprikás paradicsomos sült húsa olyan sikert aratott a paprikarajongó falubeliek között, hogy az utolsó falat is elfogyott bő fél óra alatt. A zöldségből kora délutánra alig maradt hírmondó: néhány szelet paprikát csak a zsíros kenyereken lehetett látni. Beüzemelték viszont a kemencét, amiben a paprika nap plakátja szerint hagyományos dél-alföldi kemencében sült ételeket készítettek: sütni való tököt és lekvárral töltött kiflit láttunk sülni.

A fűszerpaprika legnagyobb mennyiségben a helyi Paprika Parkban várta az érdeklődőket Molnár Anitáék paprika-őrlő üzemének telephelyén. Az üzem udvarán ezernél is több tizenöt kilós zsákban pihent az őrlésre váró édesnemes, csemege és csípős fűszerpaprika. A szeptemberi lehűlés miatt a paprika többségét az őszi napfény alatt néhány napig még érlelni kell a Molnáréknak, de az már látszik, hogy az idei fűszerpaprikának jó lesz a minősége.

Paprikás hangulat Röszkén. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


- A második világháborúig az emberek csak csípős fűszerpaprikát termeltek a környéken, legalább nyolcszáz harminc család, tízezer ember foglalkozott vele Szegeden és vonzáskörzetében. A munkások a csípős paprika erét kivágták, ha csemege paprikát akartak készíteni belőle. A megszáradt paprikára telepedő gombák munka közben bejutottak a szervezetükbe, komoly egészségkárosodást okozva. A háború után sikerült nemesíteni a fűszerpaprikát, és ekkortól már édesnemest is lehetett termeszteni belőle - mondott egy kis paprikatörténelmet [namelink name="Molnár Anita"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!