Szeged és környéke

2013.10.20. 23:26

Hittan és erkölcstan: ég és föld

Szeged - A hittanon az égiekkel foglalkozunk, az erkölcstanon a földiekkel – mondta lapunknak Máté-Tóth András tanszékvezető egyetemi tanár, aki úgy látja: csak ízlés kérdése, melyik szülő mi mellett döntött.

Vida-Szűcs Imre

Az egyházi iskola értékeiről, az oda járók sokféleségéről, a nevelői lelkiségről is beszéltek az Iskola a határon című konferencián, amelyet szombaton rendeztek a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban. Az eseményre a dél-alföldi régióból több helyről érkeztek résztvevők az óvodapedagógusoktól az egyetemi oktatókig. [namelink name="Máté-Tóth András"] a XXI. századi egyházak értékeiről, a folyamatban lévő változásokról, a társadalom igényeiről beszélt. A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének vezetőjét a hit és erkölcstanról kérdeztük.

– A közfelfogás szerint a különbség ég és föld, mert a hittanon az égiekkel foglalkozunk, az erkölcstanon a földiekkel. A pedagógiai programok tekintetében pedig azt hiszem, az átfedés igen nagy, hiszen az erkölcstanórákon az európai etikai modelleket és erkölcsi dilemmákat fogják megtanítani a fiataloknak, benne egy csomó vallási gyökérrel, történelmi ismerettel, emberismerettel. A hittanon pedig valamely vallás, elsősorban a keresztény vallás szent forrásaira alapozva lényegében ugyanazt tanítják. És mivel Európa és a kereszténység nagyjából szinkronban fejlődött, eltekintve egy-két kanyartól, ezért a hittan és az erkölcstan tematikája nem áll szemben egymással, hanem bizonyos értelemben egymás tükörképe – tett különbséget és érzékeltette a párhuzamokat a valláskutató.

Máté-Tóth András: bizalmatlanok az emberek az egyházzal szemben is

Máté-Tóth András: bizalmatlanok az emberek az egyházzal szemben is.
Fotó: DM/DV

– Szeptembertől két évfolyamban vezették be a hit- és erkölcstant. Tapasztalatokról egyelőre nem lehet beszélni, az mindenesetre szerintem sokakat megdöbbentett, hogy nagyjából fele-fele arányban választották a szülők a gyerekek számára a hittant, illetve az erkölcstant. Ez azt jelenti, hogy talán csak ízlés kérdése, melyik szülő melyik mellett döntött. Nem lehet belőle ideológiai harcot kovácsolni – jelentette ki Máté-Tóth. Arra számított, hogy többen választják majd az erkölcstant. – Hiszen az egyházakkal szemben, mint minden más, nagy társadalmi intézménnyel szemben, talán a bizalmatlanság is nagyon jelen van a társadalomban, nem csak a bizalom.

Előadásában olyan egyházról beszélt, amely kisebb közösségekben is megfogható, amelyben kimondhatóvá válik a kimondhatatlan, és amely nemcsak tanító, hanem tanuló egyház is. A konferencián a műhelybeszélgetések mellett [namelink name="Labancz Zsolt"] piarista tartományfőnök a nevelői spiritualitásról, [namelink name="Pusztai Gabriella"] vallásszociológus az egyházi iskola értékeiről adott el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!