Szeged és környéke

2013.11.04. 19:28

Nem adták át földjeiket a kishantosiak

Kishantos - A lapunkban bemutatott, csütörtökön meztelenül tüntető Mangel Koppány hétfőn Kishantoson demonstrált a biogazdaságért, mintegy 150 társával. Egyelőre nem kezdték meg a munkát az új tulajdonosok.

Horváth Attila

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságának 452 hektárnyi területére október 31-én lejárt a bérleti szerződésük a helyi gazdáknak, újra pályáztak, de senki sem nyert közülük.

Megírtuk, évek óta dolgoznak együtt a területen helyi gazdák, népfőiskolát hoztak létre. Sokak véleménye szerint egy politikai bosszúnak estek áldozatul azzal, hogy elvesztették földjeiket. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Fejér megyei képviselői és a nyertes pályázók tegnap szerették volna átvenni a földterületet.

Ángyán miatt?

A mintagazdaság bukása mögött sokan politikai bosszút sejtenek a kormány részéről. A terület ugyanis [namelink name="Ángyán József"], a Vidékfejlesztési Minisztérium egykori parlamenti ügyekért felelős államtitkárának támogatását élvezte, aki sokszor keményen kritizálta a kormányt, majd ki is lépett a frakcióból.

Lapunkban szombaton mutattuk be Mangel Koppányt, a Szegedi Ifjúsági Napok egykori szervezőjét, aki csütörtökön meztelenül, egy táblát maga elé tartva demonstrált Kishantosért. Ő és körülbelül 150 társa hétfőn délelőtt már a helyszínen tüntetett, mindenki ruhában.

– Senki sem írta alá, hogy átadná a földjét. [namelink name="Ács Sándorné"], a gazdaság ügyvezetője arra kért bennünket, hogy csendesen demonstráljunk, ne sértsünk meg senkit. Mi ezt be is tartottuk, néma csendben, táblákkal álltunk ki az ügyünkért – mesélte a helyszínről jelentkezve Mangel Koppány. Hozzátette, furcsa helyzet állt elő, mert a kishantosi gazdálkodók nem írták alá, hogy átadják a telket, a földalapkezelőtől sem szignózta senki, hogy átvették volna. Csak a nyertes pályázók írták alá, hogy ők gazdálkodhatnak ezentúl a területen. Ennek ellenére egyelőre egyetlen új nyertes sem kezdett munkába.

– Riadóláncot hozunk létre, ami azt jelenti, hogy aki belép, az két órán belül ide tud érni. Elhatároztuk, hogy a polgári engedetlenség különböző formáit bevetve, akár a testünkkel is megvédjük Kishantost. Nem akarunk politikai ügyet kreálni, de amit jelenleg az állam tesz, az törvénytelen – mondta lapunknak [namelink name="Mangel Koppány"].

Fordulópont

Kishantos ügye fordulópont Magyarország életében. Ha hagyjuk, hogy egyetlen tollvonással, „törvényesnek" látszó keretek között eltöröljenek egy ilyen, a közösségért dolgozó központot, akkor bármi megtörténhet bárkivel Magyarországon – írta Ács Sánorné a közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!